Annons:

TOTAL SPRICKA I C INFÖR STÄMMAN – ”HON ÄR HALVA PARTIET”

Förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij tycks ha ett brett stöd i partiet inför morgondagens stämma. Foto: Jakob Karlsson

TOTAL SPRICKA I C INFÖR STÄMMAN – ”HON ÄR HALVA PARTIET”

Fyra centerpartister som Dagens Vimmerby pratat med riktar stenhård kritik mot partiets hantering av höstens kris – och flera av dem vill ge nytt förtroende till avgående kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij.
– Jag ser inget skäl till att avsätta Ingela, säger en av de anonyma centerpartister som DV pratat med.

Annons:

Ni kan historien vid det här laget. Efter hård kritik från partikamraten Erik Paulsson, tjänstemän inom förvaltningen, oppositionen och allianskollegor avgick Ingela Nilsson Nachtweij från uppdraget som kommunalråd i Vimmerby i mitten av oktober.

Kritiken har gällt de arbetsmiljöproblem som INN:s ledarskap anklagats för att skapa – men särskilt konkret har kritiken aldrig blivit. Några förstahandsuppgifter från någon som skulle ha drabbats har inte framkommit.

Frågan har delat allmänheten – men också, förstås, Centerpartiet. I morgon har partiets valberedning tänkt sig att Jacob Käll ska röstas fram som nytt förstanamn för partiet i Vimmerby – men även om Käll skulle bli vald är Centerpartiet knappast något enat parti som lagt höstens storm bakom sig. Det vittnar fyra centerpartister som Dagens Vimmerby pratat med inför stämman.

 "Svårt att veta var sanningen ligger"

Samtliga är mycket kritiska till hur partiet hanterat frågan och vill ge fortsatt stöd till Nilsson Nachtweij.

– Enstaka medlemmar är förbannade. Vi har fått så lite information och det är så jäkla dumt. Av den lilla information jag fått trodde jag att det var mer hennes fel än det verkar som. Jag trodde Carolina var sjuk på riktigt och att hon inte skulle komma tillbaka på ett år, nu kom hon tillbaka så fort Ingela avgått. För mig är Ingela halva partiet samtidigt är det svårt att veta var sanningen ligger.

En annan person säger såhär:

– Jacob är bra, men jag är väldigt besviken på hur de behandlat Ingela. Behandlandet av ärendet är horribelt och det har gjort att jag nästan har tröttnat. Det var illa skött av Centern.

 "Vill ha en klar och tydlig bild"

Flera av de DV pratat med skulle rösta på Ingela Nilsson Nachtweij om hon blir föreslagen på stämman.

– Om Ingela ställer upp skulle jag rösta på henne. Jag ser inte skäl att avsätta Ingela, men för mig är det inte ett aktivt val. En stor väljarkår har valt henne, man valde Centern och en stor väljarkår kryssade henne. Jag tycker inte vi ska sätta oss över valresultatet, säger en tredje person som vi pratat med.

Hen fortsätter:

– Jag har ingenting emot Jacob och finns bara ett alternativ så blir det Jacob. Kommer det ett annat alternativ, som jag misstänker, röstar jag på det. Jag vill ha en klar och tydlig bild av vad som har hänt. Vi har satt oss i den här sitsen på grund av att vi inte har haft fakta och fattat beslut på delvis felaktiga eller åtminstone vaga grunder. Det är jag inte nöjd med. Jag vill ha mer fakta innan jag går vidare med vare sig det ena eller andra.

Tror du Nilsson Nachtweij ställer upp?

– Det är jättesvårt. Hon är pressad från många håll att antingen ställa upp eller att inte ställa upp. Vad hon bestämmer sig för till slut vet jag inte.

"En jäkla soppa" 

En fjärde person tycker att det som hänt i höst är ”förjäkligt”.

– Det är en jäkla soppa och jag tycker att man har gått väldigt fort fram. Man kunde ha avvaktat med valberedningens förslag och frågat runt mer bland medlemmarna.

Hur skulle du rösta?

– Det är min sak, men jag tycker att det vore tufft av Ingela om hon ställde upp efter allt som hänt. I så fall är hon en riktig ståldam.

Hur tycker du att partiet har hanterat frågan?

– Man har lagt sig och gått med på vad de andra säger och inte hållit fast vid det man har. Ingela fick ganska många röster och det ska man inte negligera. Jag tycker inte att det som framkommit är tillräckligt. Man vet ingenting och man säger att det är sekretess på saker och ting, jag har ingen aning om vad som hänt. I början tyckte jag att saker och ting var lite väl tajmade för att det skulle vara på riktigt, man reagerade väldigt fort.

Hur bedömer Ingelas stöd i partiet?

– Det är nog rätt stort utifrån gemene man. Jag hoppas de kan förklara vad som hänt imorgon, annars blir nog en rätt jobbig stämma. Det kommer vara meningsskiljaktigheter förstås, men det beror på hur man lägger upp det.

"Inte fog att känna någon oro"

Samtidigt som den interna kritiken tycks vara stenhård har Jacob Käll förstås stöd av de personer som lett partiet genom höstens kris. Leif Larsson, valberedningens ordförande, är en av dem:

– Jag har inte fog att känna någon oro. Vi har inte fått in några andra namn efter att vi presenterade Jacob och det ska bli skönt när vi passerat onsdag kväll och nomineringen är klar, säger han. 

Är du trygg med att Käll kommer att väljas på stämman?

– Ja, det är mitt och valberedningens förslag. Jacob är dessutom ett av de förslag som kommit från allmänheten och han har fått väldigt mycket gratulationer efter att vi gick ut med nomineringen.

Fotnot: I arbetet med den här artikeln har Dagens Vimmerby sökt Ingela Nilsson Nachtweij och en mängd centerpartister som har politiska uppdrag i kommunen.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt