Annons:

Skulle behöva bygga 14 nya avdelningar – för att nå riktmärket för barngruppernas storlek

14 nya avdelningar skulle behöva byggas för att nå riktmärket från Skolverkets för barngruppernas storlek. Foto: MostPhotos

Skulle behöva bygga 14 nya avdelningar – för att nå riktmärket för barngruppernas storlek

Totalt skulle 14 nya avdelningar behöva byggas och ett stort antal tjänster tillsättas om kommunen ska nå Skolverkets riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. Det skulle kosta knappt 80 miljoner kronor.

Annons:

Det är för en motion skriven av Kristdemokraterna från 2018 som barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram ett ekonomiskt underlag. Motionen handlar i grunden om att inte bygga en ny förskola i VOK-skogen, som var på tapeten ett tag.

I motionen ville man även utreda vad som skulle krävas för att nå Skolverkets riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. 

– Skolverket pratar om att barngruppernas storlek har betydelse för trygghet och lärande, men det är flera faktorer som styr. Förutom riktmärket för barngrupperna handlar det också om personalkompetens, personaltäthet, sammansättning samt inne- och utemiljö, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

"Behöver bygga 14 avdelningar"

Riktmärket, som inte är tvingande utan bara något för kommunerna att förhålla sig till, säger att det bör vara sex till tolv barn på en avdelning för barn mellan ett och tre år. För barn som är fyra till fem år gäller nio till 15 barn per avdelning.

– Om vi utgår från riktmärket och tittar på hur många barn vi har i förskolan just, vilket är 673 barn när vi räknar bort de fristående verksamheterna, så har vi 14 förskolor med 41 avdelningar. För att vi ska kunna ha barngrupper inom riktmärket behöver vi bygga 14 nya avdelningar. Vi skulle alltså behöva bygga ut varje förskola med minst en avdelning.

Kostnaden för att bygga varierar förstås, men en beräkning visar att byggkostnaderna skulle landa på 67 miljoner kronor. 

– Det är inget budgetunderlag, men en grov uppskattning.

Kostnad på 80 miljoner

Dessutom skulle man behöva utöka med 27 till 28 tjänster. Kostnaden skulle totalt landa på strax under 80 miljoner kronor.

– Bemanningen skulle behöva utökas och kostnaden blir runt tolv miljoner kronor per år.

Det var inget beslutsärende i nämnden utan lämnas endast vidare till kommunstyrelsen som ett svar på en motion.

– Det är ingen definitiv slutsumma, men det är ändå en fingervisning. Förutom de ekonomiska aspekterna handlar det också om kompetensförsörjning, vilket kan vara en stor utmaning i dag. 

Barngrupperna i kommunen är något högre än både länet och riket. Samtidigt har Vimmerby högre personaltäthet än snittet i både länet och riket. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt