Annons:

Nya industriavtal 2020 – ger sju miljoner om året

Storföretagen Arla Foods AB och Åbro Bryggeri är överens med Vimmerby Energi- och Miljö AB om ett nytt avtal för hanteringen av industriernas utsläpp. Det innebär att kommunen slipper en kostnad på cirka sju miljoner kronor per år från och med 2020.

Annons:

Det är nämligen den 1 januari 2020 som det nya avtalet börjar att gälla. VEMAB, Arla och Åbro är alltså överens och uppgörelsen handlar om investeringar på närmare 60 miljoner kronor. Det mesta av investeringarna sker vid reningsverket, men en del också i de båda företagen. 

– Det finansieras inom det nya avtalet, säger Tomas Peterson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Sedan 2004 har det avtal som nu gäller gett kommunen ett underskott på sju miljoner kronor årligen. Det var det året Arla etablerade sig i kommunen och anslöt sig till den förbehandlingsanläggning som Åbro och kommunen sedan tidigare hade en uppgörelse om. I slutet av maj skrev Dagens Vimmerby om att ett nytt avtal var på gång.

Inga detaljer offentliggörs gällande det nya avtalet, då det handlar om en affärsuppgörelse mellan tre bolag. Trots att VA-verksamheten hamnat hos VEMAB har avtalet legat kvar på kommunen. Men från och med 2020 blir det VEMAB som står bakom avtalet med Åbro och Arla. 

I och med avtalet slipper kommunen alltså en kostnad på sju miljoner kronor om året. 

– Det är naturligtvis välkommet och vi tycker det är en bra uppgörelse de tre bolagen har nått, säger Tomas Peterson (M). 

Kommunstyrelsen var enig och beslutet ska nu till kommunfullmäktige. Här kan ni läsa mer om hur VEMAB ser på avtalet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt