Annons:

Ingen kommunanställd har tvingats till karantän

Ingen tjänsteman i kommunen har placerats i karantän ännu. Foto: Jakob Karlsson

Ingen kommunanställd har tvingats till karantän

Det finns inga planer i Vimmerby på att stänga något högstadium – och ingen kommunanställd har ännu satts i karantän.
– Det har i varje fall inte kommit till min kännedom, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

Annons:

Dagens kommunstyrelse präglades förstås till viss del av coronakrisen. På presskonferensen redogjorde kommundirektören Carolina Leijonram för kommunens arbete med situationen. Leijonram leder krisledningsgruppen som nu träffas flera gånger i veckan för att ta sig an de svåra uppgifter som kommunen står inför. I gruppen ingår koncernledningen, räddningschefen Joakim Jansson och säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.

Kommunens toppolitiker har varit med på mötena, men kommunalrådet Jacob Käll ser inte att det finns någon anledning att ta nästa steg och kalla till sig krisledningsnämnden – som i så fall tar över beslutsfattandet från dagens nämnder.

– Jag ser inte nyttan med det i nuläget. Vi tar frågan på allvar och arbetar med den dagligen, säger han.

"Väldigt strikta" 

I nuläget finns det inga tecken på samhällsspridning av coronaviruset i Kalmar län.

– Det handlar inte om det kommer utan när. Vi vill vara väl förberedda tillsammans och jag har kallat till nytt möte på torsdag, säger Leijonram.

På dagens KS informerade Leijonram om de beslut som kommunen fattat senaste dagarna och vilka DV redogjort för i tidigare artiklar. Det handlar om distansundervisning inom gymnasiet och vuxenutbildningen, arbetet med pandemiplanen, utökad städning i kommunens lokaler och införandet av besöksrestriktioner i alla kommunens verksamheter.

– När det gäller tjänsteresor och konferenser är vi väldigt strikta i våra bedömningar och det behöver inte vara stora möten. I övrigt försöker vi normalisera de uppdrag vi har att göra och internt upprätthåller vi vardagen.

 Ingen har stoppats

Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– När det gäller personer som varit på semester och som arbetar i samhällsviktig verksamhet är vi mer strikta och där gör vi en risk- och konsekvensanalys innan personerna återinträder i tjänst. Har man symtom ska man förstås inte jobba oavsett vilken verksamhet det är.

Inga beslut om karantän har fattats än så länge.

– Vi har inte stoppat någon vad jag känner till, men det kan ha hänt ute i förvaltningarna. Beslutet ligger hos närmaste chef.

"Ägnar jättemycket tid åt detta" 

I dag fattade Hultsfred beslut om att stänga högstadieskolan Albäcksskolan. Någon sådan diskussion har inte förts i Vimmerby.

Varför går Hultsfred längre än Vimmerby? 

– Det får du fråga Hultsfred om, säger Carolina Leijonram. 

– Även om åtgärderna är olika så är syftet detsamma och det är att minska smittspridningen, säger Jacob Käll. 

Hur påverkas kommunen av situationen?

– Vi pratar mycket om det och många ska sätta sig in i frågorna. Vi följer händelseutvecklingen dag för dag, säger Leijonram. 

Jacob Käll:

– Vi ägnar jättemycket tid åt detta och det tar tid från andra saker. Många saker ställs in och vi tappar fart i en del processer, både externt och internt.

Marie Nicholson:

– En av de stora utmaningarna är att hålla huvudet kallt och ta tag i de vardagliga sakerna. Det viktiga är att vi håller ihop och att man följer de råd som ges. Man ser att det är tomt ute på gatorna, men även om man ska minska sina sociala kontakter kan man röra sig ute. Det är vitkigt att inte drabbas av panik.

Kommunen har fått flera signaler om lokala företag som har det tufft.

– Jag skulle ha haft ett möte med Företagarna i kväll, men det blev inställt. Vi pratar om detta, sedan vet vi inte vad vi ska göra med det, men vi vill definitivt lyssna av.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt