Annons:

Färre ledamöter blir det i kommunfullmäktige. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNEN PLOCKAR BORT KÄNSLIGA ÄRENDEN – MINSKAR ANTALET LEDAMÖTER

Vimmerby kommun agerar nu i coronakrisen. Dels väljer man att plocka bort känsliga ärenden och minska ned antalet ledamöter i fullmäktige till 29.
– Samtliga politiska partier är överens, säger Marie Nicholson. 

Annons:

Vimmerby kommun väljer att göra politiska förändringar med anledning av coronakrisen. Kommunens partier är överens om att kvitta antalet ledamöter i kommunfullmäktige och plocka bort känsliga ärenden på dagordnngen. 

– Vi har tagit fram en överenskommelse mellan de politiska partierna om borgfred och kvittning. Enligt kommunallagen får man inte förändra under sittande mandatperiod, men däremot kan man komma överens om att inte gå dit. Vi har träffat en sådan överenskommelse och det kommer vara 29 ledamöter på plats, säger Marie Nicholson. 

Varje parti kommer få mandat baserat på den nuvarande mandatfördelningen. Partierna väljer själva vilka politiker som kommer och det viktiga är att övriga, varken ledamöter eller ersättare, kommer direkt.

– Man behöver vara 25 för att vara beslutsmässiga, men vi vill ha en liten marginal ifall någon blir sjuk med kort varsel eller så vidare.

Gäller till sista juni

Utöver det väljer också kommunen att skjuta fram känsliga och heta politiska frågor.

– Det är inte särskilt många ärenden det handlar om mer än några enstaka motioner. Men det gör vi för att vi vill visa enighet i en svår tid. Med politiskt känliga ärenden vill man kunna ha full styrka också, så dessa skjuts på framtiden.

Dessutom ber kommunen om att ersättare i nämnder och styrelser inte kommer på sammanträden. Beslutet gäller i första läget till sista juni. 

– Efter det blir det ett nytt ställningstagande. Det kan också brytas när som helst. Vi gör också kvittningen för att vara mindre sårbara, om många blir sjuka samtidigt och vi har också flera 70-plussare i fullmäktige. Vi måste ha krafter kvar och kunna vara uthålliga.

Nästa fullmäktigesammanträde är den 6 april.

Fakta

Fördelningen blir följande:

Centerpartiet 8

Socialdemokraterna 8

Moderaterna 4

Sverigedemokraterna 3

Kristdemokraterna 3

Vänsterpartiet 3

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt