Annons:

Det kan få kommunen att sätta igång krisledningsnämnden:

Kommunledningen hoppas inte behöva sätta igång krisledningsnämnden. Foto: Simon Henriksson

Det kan få kommunen att sätta igång krisledningsnämnden: "Hoppas vi slipper"

Vimmerby kommun har ännu inte aktiverat sin krisledningsnämnd. På måndagens kommunstyrelse fanns det ett förslag om att minska antalet ledamöter i krisledningsnämnden – men det köptes inte av alla.
– Det finns ingen dramatik i detta, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

En krisledningsnämnd tar över verksamhet från andra förvaltningar. I ett sådant läge kan det bli aktuellt att föra över resurser från en nämnd till en annan. Syftet är att kunna fatta snabbare beslut i mycket svåra situationer. 

Än så länge har Vimmerby inte aktiverat sin krisledningsnämnd. Vid kommunstyrelsens extrainsatta sammanträde före kommunfullmäktige på måndagen diskuterades att banta ned krisledningsnämnden från elva till fem personer.

– Det var en diskussionspunkt, där vi diskuterade att minska ned till en mindre och mer hanterbar grupp. Just nu är krisledningsnämnden hela kommunstyrelsen, men för att vi skulle kunna gå fram med ett sådant förslag måste vi ha konsensus. Frågan återremitterades och då faller förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

"För att vara mindre sårbar"

Kommuner har olika varianter på sin krisledningsnämnd, men i Vimmerby är kommunstyrelsen detsamma som krisledningsnämnd.

– KSAU är det vanligaste att ha som krisledningsnämnd. Det är för att vara mindre sårbar och snabbare kunna kalla in. Men det köptes inte av alla och det finns ingen dramatik i detta. Det är ingen partipolitisk fråga, men vi sa att det skulle vara konsensus. Vi hoppas att vi slipper gå upp i krisledningsnämnd, säger Marie Nicholson (M).

Vad var argumentet emot?

– Det är en demokratifråga när man minskar ned en nämnd till en annan. Går man från elva till fem är det färre som är med. Allt är relativt. I Vimmerby har vi en förhållandevis stor kommunstyrelse, men en minskning är alltid en minskning, säger Käll.

Det kan sätta igång krisledningsnämnden

Kommunen har en krisledningsgrupp som är aktiverad. 

– Så länge det är möjligt kommer vi fortsätta så. Det är inget självändamål att trycka på knappen för en krisledningsnämnd. 

Vad kan få er att trycka på knappen?

– När det krävs extraordinära beslut, väldigt stora beslut som måste tas där det tar för lång tid för nämnderna att komma överens eller där det handlar om arbetsmiljöansvar eller arbetsgivaransvar.

Helen Nilsson (S):

– Det kan ske saker väldigt fort när det är ett virus som angriper. Det kan vara förändringar från dag till dag. Det här förslaget hade varit behändigare, men det fungerar med det andra också. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt