Annons:

Kommunalrådet om covid-19:

Kommunen har läget under kontroll vad gäller covid-19, säger Jacob Käll. Foto: MostPhotos

Kommunalrådet om covid-19: "Vi har läget under kontroll"

Det råder samhällsspridning av covid-19 i hela Kalmar län, enligt regionen. Men kommunen har läget under kontroll, menar kommunalrådet.
– Vi har stort förtroende i hur krisledningen letts från start, säger Jacob Käll.

Annons:

Över 100 personer har bekräftats smittade och sex personer har avlidit i covid-19 i Kalmar län. Det är bland de lägsta siffrorna i hela Sverige.

I Vimmerby kommun, där smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin relativt tidigt konstaterade samhällsspridning av sjukdomen, är läget under kontroll, enligt kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

– Vi kan konstatera att vi har läget under kontroll. Vi har ingen smitta på våra äldreboenden än och man tror att det ska peaka här någonstans runt vecka 21 i maj. Vi har stort förtroende för hur tjänstemännen har lett krisledningen från start, säger han.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) säger att kommunen tycks ha varit tidigt ute. 

– Vi var ute i tid och har följt att riktlinjer som man har haft från Folkhälsomyndigheten. Vi kanske ligger bättre förberedda hela vägen för att få en bra kurva om man jämför med storstadsregioner och framför allt Stockholm. I den här kommunen har vi också haft tid på att bygga upp en organisation och vi har många grupper som jobbar med olika delar, som transport, hygien och stabsläge.

"Stor utmaning"

Kommunen satte också besöksstopp på sina äldreboenden före det nationella besöksförbudet kom. 

– Det gjorde vi för att vi märkte att det var svårt med restriktioner. Med facit på hand känns det bra. Vi har sagt att vi ska följa deras råd, men här såg vi att restriktionerna inte respekterades och ifrågasattes, säger Marie Nicholson.

Man bedömer även att läget med skyddsutrustning och skyddskläder är under kontroll. 

– Det är en stor utmaning, men vi fick nyligen en ny försändelse och har ett lager. Vi kan inte säga om det kommer räcka för vi inte hur utbred smitta vi får, men vi har en grupp som enbart jobbar med det här, säger Jacob Käll.

Hygienombud har också anställts i varje verksamhet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt