Annons:

Forskare: Vimmerby saknar kommunpolitik

Samarbetet mellan S och M kritiseras för att sakna politiska visioner för Vimmerby. Det är slutsatsen i en ny rapport. Foto: Simon Henriksson

Forskare: Vimmerby saknar kommunpolitik

Tycker du att det händer för mycket i politiken i Vimmerby? Det tycker inte forskaren Leif Jonsson, som i en rapport menar att det saknas en övergripande politik för kommunen.

Annons:

Inom ramen av ett ett projekt vid Linköpings Universitet undersöks lokal politik och kommunens hantering av olika frågor. Syftet är att utveckla kunskapen om lokal politik och ett antal kommuner studeras med hjälp av intervjuer med politiker och tjänstemannaledning samt genom granskning av valmanifest och kommunala handlingar.

Vimmerby är en av kommunerna som deltar och en rapport sammanfattar läget i kommunen. Resultatet är relativt nedslående för Vimmerby kommuns del.

Saknar visioner

Forskaren Leif Jonsson, som gjort rapporten, menar att det saknas en visionär politisk idé om hur kommunen ska utvecklas. Så här heter det bland annat i rapporten: ”För egen del ser jag kommunal politik som styrinstrument av vikt för både politiskt och tjänstemannamässig ledning. Utan en samlad politik för en mandatperiod kan det politiskt vara svårt att möta oväntade inslag i tillvaron. Det kan också vara svårt för tjänstemän att veta hur de skall handla. Sist men inte minst är kommunal politik ett instrument för demokrati. Medborgare har rätt att veta att och hur den politik man har röstat på omsätts under mandatperioden.”

Personangrepp under valet

Flera saker tas upp i rapporten: Socialdemokraternas och Moderaternas brustna vallöften, spänningar mellan stad och landsbygd och problem som följde av Sossarnas och Moderaternas samarbete.

Allvarligast är uppgifterna om personangrepp i samband med valet. En intervjuad person uppger att det förekom ”rena personangrepp och hot” och en annan citeras så här: ”Jag tror aldrig att jag har varit så utsatt, hatad och påhoppad i hela mitt liv och då på sociala medier”.

Om samarbetet mellan och S och M skriver forskaren: ”Min tolkning av det som här skedde är att de båda regeringsbärande partierna valde att bygga en maktbas och inte någon politisk bas. Det betyder att det inte skapades någon formell och tydlig lokal kommunpolitik.”

Vill se ett styrinstrument

Huvudskälet till avsaknaden av en långsiktig vision uppges, i intervjuerna, vara det besvärliga ekonomiska läget. Någon av de intervjuade svarade att det skulle vara svårt att komma fram till ett gemensamt visionsdokument eftersom det skulle blotta de ideologiska skillnaderna mellan maktpartierna.  

Jonsson skriver också: ”Det har prioriteras att sanera ekonomin och detta skedde i förhållandevisa slutna rum utan oppositionsmedverkan. Detta kan ses som en kommunalpolitisk handling som troligen medverkade till att det uppstod en kraftfull opinion och folkomröstning i vilken partierna i opposition aktivt stödde opinionen.”

Rapporten avslutas med en uppmaning om att kommunen ”ska prioritera att ta fram ett styrinstrument av vikt för både politisk och tjänstemannamässig ledning”.

Fotnot: Även Dagens Vimmerby får sin släng av sleven i rapporten. I en intervju kritiseras DV för att ha agerat partiskt under skolvalet. En person citeras så här i rapporten: ”Tidningen ställde sig direkt på oppositionens sida i folkomröstningen och släppte fram väldigt oseriösa debattörer i tidningen. Det var inte riktigt rumsrent.” Det är förstås svårt att bemöta den kritiken när man inte vet vilka debattartiklar som avses. Ända sedan starten har vi släppt igenom samtliga debattinlägg som skickats till oss från politiker och det är försvinnande sällan som vi lagt oss i innehållet. I skolvalsrörelsen valde vi medvetet att inte ta ställning i sakfrågan i något egenproducerat material. Vi är ett oberoende tidningsföretag som inte för någon partipolitisk agenda.

Hela rapporten kan du läsa här: http://www.dagensvimmerby.se/upload/documents/Rapport_Vimmerby.pdf

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt