Annons:

BUN går mot underskott på 7,5 miljoner kronor

Kommunalråden Tomas Peterson och Helen Nilsson är skapligt nöjda med budgetuppföljningen i maj. Foto: Simon Henriksson

BUN går mot underskott på 7,5 miljoner kronor

Det positiva först: kommunen väntas göra ett överskott på 14,4 miljoner kronor. Det negativa: barn- och utbildningsnämnden går mot ett underskott på 7,5 miljoner. – Jag tycker att det ser hyggligt ut, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Budgetuppföljningen för maj månad är skaplig läsning för kommunens politiker. Som helhet går kommunen mot ett överskott på 14,4 miljoner kronor, vilket är 4,2 miljoner bättre än budgeterat.

Huvudskälet – kommunens stora vinstlott – är de låga räntorna. Kapitalkostnaderna väntas bli 8,7 miljoner lägre än förväntat. Värre är det med de utgifter kommunen själv styr över.

"Har inte svaret"

Socialnämnden gör ett underskott på 2,6 miljoner kronor och kommunstyrelsen på 1,1 miljoner kronor. Värst i klassen är barn- och utbildningsnämnden som bedöms missa budget med 7,5 miljoner kronor. Det är efter socialnämndens bidrag på 2,5 miljoner kronor.

– Personalkostnaderna inom BUN har ökat. De har möte i morgon, så vi har inte riktigt svaret på varför. Det kan ha med flyktingmottagandet att göra, men jag vill inte spekulera, säger Tomas Peterson (M).

"En bra nivå"

Kommunen har, hittills, haft disciplin när det gäller investeringar. Bara 5,6 miljoner av de 23 miljonerna i budget har investerats hittills.

– Då har vi påbörjat en del som inte syns här, men vi är ändå nöjda att vi lyckats hålla det på en bra nivå mot budget. Till nästa år täcker vi upp socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens underskott, men det blir ingen expansionsförstärkning, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt