Annons:

Utökat hemsändningsbidrag förlängs igen – men ekonomisk smäll kan vänta

Utökat hemsändningsbidrag förlängs ytterligare. Foto: MostPhotos

Utökat hemsändningsbidrag förlängs igen – men ekonomisk smäll kan vänta

Det utökade hemsändningsbidraget, som i år gäller alla 70-plussare, förlängs. Men det finns risk för en ekonomisk smäll för kommunen.
– Tyvärr är vi inte säkra på att regionen fortsätter med sin del, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Hemsändningsbidraget, som vanligtvis gäller för personer på landsbygden som har svårt att ta sig till affären till följd av ålderdom eller funktionshinder, utökades tidigt under coronapandemin. Det har sedan dess gällt alla i ålder 70 år och äldre. 

Det utökade hemsändningsbidraget har förlängts i flera omgångar – och nu sker det igen. Åtgärden har kommit till för att minska smittspridning i riskgruppen 70-plus när det gäller covid-19.

– Vi har sett nyttan av det här för våra äldre, men också för hemtjänsten som inte har behövt gå och handla eller vistas i våra matvarubutiker i onödan. Det här var ett enigt beslut, säger Marie Nicholson.

Men det finns ett ekonomiskt orosmoln: nämligen Region Kalmar län. 

– Tyvärr är vi inte säkra på att regionen fortsätter betala sin del som de har betalat hittills. Vi har inte fått klara besked än, men hoppas att de fortsätter. Det vore olyckligt om de drog tillbaka det, säger Nicholson.

"Blir en ekonomisk konsekvens"

Från början får kommunen ett bidrag på 100 kronor till lanthandlarna för att människor som har svårt att ta sig till sin affär på grund av ålder eller funktionshinder ska kunna få varor leverade. 

– När pandemin bröt ut gick det här bidraget på 100 kronor till alla över 70 år. På de här 100 kronorna lägger kommunen ytterligare 100 kronor för att det ska kunna utföras. Det är den hundralappen för alla över 70 som vi hoppas ska ligga kvar. 

Kommunen erbjuder också, under pandemin, alla i Vimmerby tätort som passerat 70 år samma möjlighet. 

– För den servicen betalar vi hela pengen. Det gör vi för att man ska kunna undvika att gå ut om man så önskar. Men en stor del av det här hemsändningsbidraget står regionen för och det vore en ekonomisk smäll om regionen drar tillbaka det. Vi kommer att ha kvar det här bidraget, men det blir en ekonomisk konsekvens om regionen skulle dra tillbaka sin del. 

Kan det bli aktuellt att göra detta permanent?

– Det har vi inte ekonomiska resurser att göra tyvärr. 

Ett vanligt år har kommunen en budget på 600 000 kronor för detta. 

– Nu handlar det om ett antal hundratusen till, men jag har inte den exakta siffran. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt