Annons:

Så förändrades sjukfrånvaron under pandemin – Nicholson tar med sig intressant detalj

Sjukfrånvaron ökade i Vimmerby kommun, vilket förstås inte var särskilt överraskande. Foto: Pixabay

Så förändrades sjukfrånvaron under pandemin – Nicholson tar med sig intressant detalj

Sjukfrånvaron i Vimmerby kommun ökade 7,2 procent 2019 till 9,0 procent 2020. Inte särskilt överraskande med tanke på pandemin.
– Vi ska jämföra oss med andra kommuner nu, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Nu har statistiken för sjukfrånvaron redovisats för 2020. Redan på förhand kunde man förstås räkna med att pandemin skulle påverka siffrorna ordentlig.

– Naturligtvis ser vi en ökning av sjukfrånvaron, men vad siffrorna säger är svårt att analysera. Vi har gått från 7,2 procent till 9 procent och jag hade kanske tänkt att det skulle vara lite högre än så med tanke på att man skulle vara hemma vid minsta symtom, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Långtidsfrånvaron har minskat medan korttidsfrånvaron har ökat.

– Gruppen där det har ökat mest är bland yngre personer och det stämmer väl överens med det man hade tänkt sig. Det är personer som i normala fall hade gått till jobbet, men nu stannar hemma för minsta snuva eller hosta. 

"Förskonade tidigt"

Nu ska Vimmerbys siffror jämföras med andra kommuners.

– Vi vill se hur Vimmerby står sig i jämförelse med andra. Vi var ganska förskonade tidigt i pandemin och vi vill se om det påverkat frånvaron på något sätt.

Hur mycket har det här märkts i verksamheterna?

– Tidvis har det naturligtvis påverkat, men det är olika verksamheter vid olika tidpunkter. Städ och kosten har påverkats i omgångar och i perioder har det varit många frånvarande inom äldreomsorgen. Ibland har det varit svårt att få in vikarier också, vilket naturligtvis har märkts av. 

"Personlig reflektion"

En intressant detalj i statistiken tar Marie Nicholson med sig inför framtiden.

– Bryter man ned det på förvaltningsnivå kan man se att de som har haft möjlighet eller blivit rekommenderade att arbeta hemifrån ligger lite lägre. Det visar att de inte behövt avstå arbete för mindre symtom som inte påverkar ens arbetskapacitet. Det är intressant att ta med sig, att det går att arbeta hemifrån i större utsträckning vid lättare förkylningssytom som inte hindrar en från att arbeta. Man ska ju inte gå till jobbet och kunna smitta andra. Men det är en personlig reflektion.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt