Annons:

  • Det betyder den nya budgeten för länet – så mycket tillskott får kommunerna

    Kommunerna får pengar särskilt riktade till äldreomsorgen. Foto: MostPhotos

  • Det betyder den nya budgeten för länet – så mycket tillskott får kommunerna

Det betyder den nya budgeten för länet – så mycket tillskott får kommunerna

Regeringen och deras samarbetspartier satsar över 100 miljarder kronor inför 2021. Budgeten innehåller satsningar på jobb, a-kassa och välfärd – men även sänkt skatt för 30 miljarder. 

Annons:

Budgeten ska stimulera fram 75 000 fler jobb 2021, enligt finanminister Magdalena Andersson. Hon menar att det är miljarderna till offentlig verksamhet och investeringar som skapar de nya jobben. 

Av budgetens sammanlagda satsningar på 105 miljarder kronor går 24 miljarder till hushållen, som till exempel sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och förlängd höjd a-kassa, rapporterar TT.

Omkring 20 miljarder går till företag, till exempel genom sänkta arbetsgivaravgifter och stöd på grund av coronakrisen. Skattesänkningarna i budgeten uppgår till 29 miljarder och beror till stor del på att den rödgröna regeringen sagt ja till en stor del av Centerpartiets och Liberalernas krav på sänkt skatt. 

Regeringens budgetförslag för 2021 består av 75 miljarder kronor i utgiftsökningar samt 30 miljarder kronor i skatteförändringar.

Men finansminister Magdalena Andersson menar att det här är en "sossebudget".

– Det här är faktiskt sossepolitik när den är som allra bäst, säger hon. 

"Historisk budget"

Vård, skola och omsorg kan räkna med 25 miljarder av de 105 extra miljarderna i budgeten. De generella statsbidragen höjs nästa år med tio miljarder och äldreomsorgen får ett särskilt statsbidrag på fyra miljarder. Det är utöver de 12,5 miljarder kronor i permanent höjda statsbidrag från 2021 som aviserades redan i våras. 

Staten behöver låna till en stor del av de här åtgärderna. 

År 2022 hamnar de 105 extra miljarderna i årets budget på 85 miljarder och 2023 på 52 miljarder. Då kommer bland annat de tillfälliga statsbidragen till kommunerna försvunnit.

– Det är en historisk budget efter en historisk vår med den här pandemin. Det här är en omstart och 2021 och 2022 är det en budget av historiska mått, säger Lena Hallengren (S), socialminister från Kalmar län på en digital presskonferens. 

"Inte mindre värda"

Budgetförslaget gör att kommunerna i Kalmar län får dela på 595 miljoner kronor från staten nästa år. Pengarna går särskilt till äldreomsorgen och skolan, men det rör sig också om mer omfattande generella statsbidrag. 

Vimmerby kommun får totalt 38,4 miljoner kronor. Nästan 24 miljoner är generella statsbidrag medan resterande del är för äldreomsorgen. Västerviks kommun får 93,8 miljoner kronor. 56 miljoner är generella statsbidrag. Hultsfreds kommun får 35,8 miljoner kronor. 21,8 miljoner är generella statsbidrag. Utöver det får Hultsfred, som en av sex kommuner i länet, extra pengar för att ha tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet. Det handlar om 6,3 miljoner kronor.

– Vissa av de här pengarna är redan aviserade, men de är inte mindre värda för det i äldreomsorgen, sjukvården, socialtjänsten, skolan eller förskolan, säger Lena Hallengren.

"Ska bygga stark välfärd"

Socialministern säger sig vara mest nöjd med satsningen på att permanent stärka äldreomsorgen.

– Det kostar med välfärd och jag är otroligt stolt och glad över att vi ger den här möjligheten. Jag vet efter dialog med företrädarna för de här frågorna i länet vilka möjligheter man nu ser. Jag är också glad att pensionärer får mer pengar och jag är specifikt nöjd med att den som inte har undersköterskeutbildning nu kan skaffa sig det på arbetstid, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Jag är säker på att man inte bara kan bry sig om välfärden i kris. Nu ska vi bygga en stark välfärd, säger hon.

Regionen får 256 miljoner kronor under 2021 och 2022. Pengarna ska bland annat gå till ytterligare covid-19-vård, men även till den vård som skjutits upp under pandemin. Linnéuniversitet får pengar till drygt 700 helårsstudenter ytterligare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt