Annons:

Diskuterar med två intressenter om fibernätet

Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) vill hitta rätt lösning på fiberprojektet i höst. Foto: Simon Henriksson

Diskuterar med två intressenter om fibernätet

På tisdag presenterar Tomas Peterson (M) sin slutrapport om kommunens fibersatsning för kommunstyrelsen. Under försommarnen har kommunen diskuterat en försäljning med både Telia Company och IP Only. – Vårt stora mål är att alla ska få fiber, oavsett i vilken form vi gör det, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Kommunens fibersatsning blev ett stort misslyckande. Målet var 3 500 anslutningar – men det är man väldigt långt ifrån. Under våren har Tomas Peterson (M) utrett frågan och i dag lämnar han sin rapport till kommunstyrelsen.

Hur kommunen sedan går vidare är högst osäkert.

– Det är en angelägen fråga. Vi har haft kontakt med Telia och IP Only och de är mest aktuella. Det är viktigt att resterande områden på landsbygden får fiber så snart som det är möjligt, säger Tomas Peterson. 

"Stor kapacitet"

Kommunen kommer även att erbjuda uthyrning av svartfiber.

– Det innebär att man hyr ut ledig kapacitet. Vi har lagt en väldigt bra fiber som är kraftfull och med stor kapacitet.

Kommunen har även fått elva miljoner kronor för att bygga fibernät i Sevede. Om mer kommunala medel kommer att anslås till projektet är oklart:

– Vad vi tittar på är att om vi investerar vill vi ha återkoppling på vad det ger tillbaka till skattebetalarna, säger Helen Nilsson. 

Vill forstätta dialogen

Telia Companys Mikael Jarmdahl säger så här:

– Vi träffade kommunen på försommaren för en diskussionen om möjliga samarbetsformer, och kommer att fortsätta dialogen med kommunen nu efter sommaren.

Är ni intresserade av att köpa kommunens nät?

– Det pågår ingen konkret dialog om förvärv av kommunens nät. Vi har sagt till kommunen att vi är intresserade av ett utökat samarbete med kommunen, och en del av det skulle kunna inkludera ett förvärv av kommunens fibernät.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt