Annons:

KOMMUNEN SÅLDE BILLIGARE ÄN EKENS VÄRDERING

Vimmerby kommun sålde Eken billigare än både sin egen och köparens värdering. Nu har fastigheten sålts dyrare för sju miljoner kronor mer. Foto: Jakob Karlsson

KOMMUNEN SÅLDE BILLIGARE ÄN EKENS VÄRDERING

Även Guldbjörnen beställde en värdering av fastigheten Eken innan köpet från Vimmerby kommun. Den skiljer sig rejält mot den värdering kommunen gjorde – men priset blev likväl billigare än Ekens egen värdering.

Annons:

Det företag som Vimmerby kommun anlitade värderade Eken till elva miljoner kronor. Värderingen som Eken beställde gjordes i januari 2012 av företaget Forum Fastighetsekonomi AB.

Inte heller det företaget vittnar om några stora brister i fastigheten i sin värdering. I stället nöjer man sig med att konstatera att det finns ett renoveringsbehov med tanke på den ”tänkta framtida användningen” av fastigheten.

Lägre pris

Forum Fastigheter AB har använt en metod som de kallar flerårig avkastningsanalys för att värdera Eken och kommit fram till 5,3 miljoner kronor. Parametrar som man tittat på är bland annat effektiv hyra och driftnetto under en tioårsperiod.

När Guldbjörnen sedan köpte fastigheten från Vimmerby kommun blev priset lägre än Guldbjörnens egenbeställda värdering. I stället för 5,3 miljoner betalade Guldbjörnen 5,01 miljoner.

Sju miljoner i vinst

Differensen ligger på 290 000 kronor jämfört med Ekens värdering och knappt 6 miljoner jämfört med den värdering kommunen lät göra.

Nu har Guldbjörnen sålt fastigheten för 12 miljoner kronor och Guldbjörnen gör därmed en vinst på sju miljoner kronor efter fyra års passivt ägande.

Dagens Vimmerby har sökt före detta kommunalrådet Micael Glennfalk (M) och samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt