Annons:

KOMMUNEN VÄRDERADE EKEN TILL ELVA MILJONER

Fastigheten Eken var värderad till elva miljoner. Ändå valde Vimmerby kommun att sälja den till Guldbjörnen AB för drygt fem miljoner. Nu gör bolaget en vinst på cirka sju miljoner när fastigheten säljs till ett vårdbolag från Stockholm.

Annons:

Efter många turer bestämde sig Vimmerby kommun för att bygga ett nytt särskilt boende för äldre och 142 miljoner spenderades på Borghaga och Vimarhaga.

De äldre flyttade från Eken och kvar stod kommunen med en tom fastighet på 7 300 kvadratmeter. Kommunen lät värdera Eken – och priset som den externa värderaren, företaget Svefa AB, kom fram till blev elva miljoner kronor.

DV har gått igenom värderingen som diariefördes i november 2011.

”Delvis eftersatt”

I värderingen står det att man inte noterade några ”direkta renoveringsbehov” vid besiktningen, men att underhållet är ”delvis eftersatt”. Man bedömer också att hyresuttaget kan höjas om fastigheten renoveras. Däremot har en upptäckt av det miljöfarliga ämnet PCB i fasadelementens fogar inte tagits i beaktande vid värderingen.

Svefa gjorde två olika värderingar: ett enligt ortprismodellen och ett enligt en avkastningsmetod. Med den första modellen tittar man på försäljningar av liknande fastigheter på orten och i andra hand i liknande orter och då värderades fastigheten till mellan 7 och 15 miljoner kronor.

Elva miljoner kronor

I avkastningsmetoden tittar man på vilken hyresintäkt fastigheten kan tänkas generera och då kom Svefa fram till ett värde på elva miljoner kronor.

Vimmerby kommun fick in två anbud på fastigheten och valde att göra affär med det lägre anbudet på 5 010 000 kronor från AB Guldbjörnen. Det andra anbudet låg på 90 000 kronor mer, men det var Anders Hermanssons löfte om ett vårdboende och 40-50 nya jobb som avgjorde för kommunens del.

Några jobb skapade aldrig AB Guldbjörnen. Cirka 30 jobb kommer först nu, när Guldbjörnen säljer fastigheten med en vinst på sju miljoner kronor.

Dagens Vimmerby har sökt det dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M) och samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi. 

Fotnot: Enligt uppgift ska Guldbjörnen ha gjort en egen värdering av fastigheten som användes i affären. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt