Annons:

”Fastigheten lades inte ut på öppna marknaden”

Köparen av kommunens gamla äldreboende gjorde en vinst på sju miljoner kronor.

”Fastigheten lades inte ut på öppna marknaden”

Kommunen sålde Eken till Guldbjörnen AB för drygt fem miljoner kronor. Fyra år senare sålde köparen fastigheten för mer än dubbla summan: tolv miljoner. Enligt samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi lades fastigheten aldrig ut på den öppna marknaden.

Annons:

Förra veckan avslöjade Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning att Guldbjörnen AB säljer fastigheten Eken till Stockholmsföretaget Agnig Xani för cirka tolv miljoner kronor.

Fyra år tidigare sålde kommunen fastigheten för lite drygt fem miljoner kronor. Förra veckan berättade DV att den summan var lägre än både kommunens och köparens värdering.

Kommunens värdering låg på drygt elva miljoner kronor.

"Värdering som gällde" 

Det fanns även ett bud från ett Göteborgsföretag som låg 90 000 kronor högre än vad Guldbjörnen AB och dess ägare Anders Hermansson fick köpa fastigheten för.

Enligt samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi låg fastigheten aldrig ute på den öppna marknaden.

– Fastigheten lades inte ut på öppna marknaden, det var värdering som gällde. Det är ett lagligt och vedertaget sätt att avyttra kommunala fastigheter. Det är en metod som kommunen använder sig av ibland, skriver han i mejl till Dagens Vimmerby.

Varför sålde man fastigheten för ett lägre pris än bägge värderingarna?

– Jag kan inte med säkerhet svara på det eftersom jag inte var aktivt inkopplad i affären, men jag antar att prisat sattes efter vid tidpunkten rådande omständigheter och var en överenskommelse mellan parterna.

 "Säkert haft stor betydelse"

Kommunen är mitt inne i en försäljningsprocess av Resecentrum. Den lades ut på den öppna marknaden efter att fler intressenter visat intresse.

– Vilket sätt som ger mest betalt är svårt att bedöma. Jag vet inte om det finns bättre eller sämre lägen. Det fanns säkert en orsak till att man gjorde så i det här fallet, det var en lokal köpare som accepterade att tillträdet till fastigheten kan ske först efter att det nya äldreboendet öppnas och det har säkert haft stor betydelse.

Hur får potentiella köpare veta att en fastighet är till salu om den inte läggs ut på öppna marknaden?

– Jag tror att det i det här fallet var köparen som kontaktade kommunen.

Hur fick man kontakt med det andra företaget som lade bud på Eken?

– Jag kan inte svara på den frågan.

 "Kan inte besvara"

Enligt Hathazi fanns det ytterligare två intressenter av fastigheten. Förutom Göteborgsbolaget som lade ett bud på 90 000 kronor mer än Guldbjörnen AB ska en annan intressent ha hört sig för om fastigheten.

– Den första har visat intresse och meddelat att de kommer att lämna över ärendet till det fastighetsbolag som sköter deras fastigheter och fastighetsaffärer. Fastighetsbolaget i sin tur har inte hört av sig mer. Den andra har lämnat ett anbud på fem miljoner och skrev att de vill titta på fastigheten. De återkom aldrig. Guldbjörnen drev frågan till en slutlig lösning.

Hade kommunen någon kontakt med företaget efter att de lämnat sitt bud?

– Jag kan inte besvara den frågan.

Gav kommunen något motbud?

– Jag hittar inte fler uppgifter och kan inte hänvisa till någon annan person i kommunen. Tjänstemannen som jobbade med affären är inte längre kvar i organisationen och jag känner att det är orätt från min sida att hänvisa till hen. 

Hur inkopplad var politiken i den här affären?

– Politiken har alltid en stark åsikt i sådana affärer. 

En intervju med dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M) publiceras senare i dag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt