Annons:

Därför godkändes inte det högre budet på Eken

I ett pressmeddelande kommenterar Tomas Peterson (M) Eken-affären igen.

Därför godkändes inte det högre budet på Eken

I augusti sålde Guldbjörnen AB Eken till Agnig Xani AB. Då fick Anders Hermansson sju miljoner kronor mer än vad kommunen fick fyra år tidigare. I ett pressmeddelande från kommunen säger Tomas Peterson (M) att det högre budet inte godkändes för att det hade krävt en ändring i detaljplanen.

Annons:

Ända sedan Guldbjörnen AB sålde Eken till Agnig Xani AB i augusti har vi skrivit om turerna kring Eken. Kommunen sålde sitt tidigare äldreboende till Guldbjörnen AB för fem miljoner kronor för fyra år sedan. Nu fick Anders Hermanssons bolag tolv miljoner kronor för Eken. 

I flera artiklar har vi rapporterat om att det fanns ett högre bud på Eken än Hermanssons och att kommunens värdering var betydligt högre än fem miljoner kronor.

Enligt samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi lades fastigheten aldrig ut för försäljning på den öppna marknaden. Så här uttryckte sig Micael Glennfalk, dåvarande kommunalråd, angående det.

I dag går Vimmerby kommun ut med ett pressmeddelande efter att försäljningen diskuterats i media, skriver man. "Vimmerby kommun valde att inte godkänna det högre budet som inkom eftersom kommunen då varit tvungen att ändra detaljplanen", anger kommunen som skäl.

– Jag tycker att kommunen gjorde rätt som sålde och vi gjorde det bästa som stod till buds vid det tillfället, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

"Gjorde rätt"

Så här skriver kommunen i pressmeddelandet:

"Under hösten 2012 såldes fastigheterna Eken 10 (Ekens servicehus) och del av Sjundekvill 1:107 (Båtbyggarskolan). Fastigheterna såldes efter budgivning via mäklare. Vimmerby kommuns direktiv till mäklaren var att gällande detaljplan som angav vård och omsorg skulle gälla för kommande verksamhet. En budgivare kom in med ett högre bud än det som Vimmerby kommun slutligen sålde fastigheterna för, men det var under förutsättning att kommunen beviljade förändringen av detaljplanen. Kommunstyrelsen behandlade ärendet vid två tillfällen innan de slutgiltiga avtalen godkändes av kommunfullmäktige". 

– Jag tycker att kommunen gjorde rätt som sålde fastigheterna och vi gjorde det bästa som stod till buds vid det tillfället. En ändring av detaljplanen var aldrig aktuell, det hade vi klargjort redan innan budgivningen, säger Tomas Peterson (M) i pressmeddelandet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt