Annons:

KOMMUNEN SAKNAR NÄSTAN HALVA STYRKAN

Sex av 14 tjänster på socialsekreterarsidan är vakanta för närvarande. Foto: Jakob Karlsson

KOMMUNEN SAKNAR NÄSTAN HALVA STYRKAN

Kommunen har enorma problem med att rekrytera socialsekreterare. För närvarande är hela sex av totalt 14 tjänster vakanta. – Det är allvarligt, säger Ewa Petterson, chef över individ- och familjeomsorgen.

Annons:

 I barn- och familjeenheten finns det totalt åtta socialsekreterartjänster. Där behöver kommunen rekrytera två socialsekreterare och en förste socialsekreterare (vilket innebär ett större ansvar).

Enheten för ensamkommande barn består av sex socialsekreterartjänster. Där är tre vakanta.

Totalt är alltså sex av 14 tjänster vakanta för närvarande.

– Vi har svårigheter att rekrytera och det är vi inte ensamma om. Det ser ut likadant ut i hela landet. Samtidigt måste vi jobba för att behålla den personal vi har. Vi pratar hela tiden om bra introduktion, kompetensutveckling och lönemässig utveckling, säger Ewa Pettersson.

”En ständig oro”

Socialsekreterarna har förstås en mycket hård arbetsbelastning för närvarande.

– Det blir en tyngre belastning och en ständig oro, så är det ju. Det blir en känsla av otillräcklighet och att man inte hänger med. Socialsekreterare är väldigt ambitiösa och vill göra ett gott jobb, men det känner man att man inte hinner.  

På barn- och familjeenheten har två socialsekreterare sjukskrivit sig.

– Det är alltid så att det finns de som är sjukskrivna i grupper, men det hänger inte alltid ihop med jobbet. Hur mycket det spelar in vet jag inte.  

Hinner inte med lagkravet

Som en följd av vakanserna hinner inte barn- och familjeenheten med utredningarna för barn som misstänks fara illa inom lagens krav på fyra månader.

– Tittar man på våra klienter och anmälningar så gör vi skyddsbedömningar i alla ärenden, inget blir liggande. Däremot får vi förlänga utredningstiden. Vi ska klara det inom 120 dagar, men det hinner vi inte med. En del går några veckor över tiden, en del någon månad.

Hur allvarlig är situationen?

– Den är allvarlig. Socialsekreterarna får prioritera om hela tiden och det stör deras arbete och sliter på folk. Det är ansträngt på många olika sätt.

”Ska göra allt vi kan”

I går kritiserade fackförbundet Vision situationen inom kommunens socialtjänst i en debattartikel på Dagens Vimmerby. När situationen kan vara löst är oklart.

– Det vet jag inte. Allra helst skulle vi rekryterat i går. Vi ska göra allt vi kan för att rekrytera och behålla den personal vi har. Tills vidare får vi göra hårdprioriteringar och försöka hitta rationaliseringar.

Kommunen kommer inrätta administrativa tjänster för att underlätta för socialsekreterarna.

– Det är lite lättare att få tag på och det ska vi försöka rekrytera.

”Konsulternas marknad”

Många socialsekreterare har gått över till konsultföretag. Vimmerby har för närvarande anlitat tre konsulter på korttidsbasis, men det finns brist på socialsekreterare bland bemanningsföretagen också-

– När jag jobbar i Linköping hade vi samma bekymmer. Det är konsulternas marknad, många går till konsultföretag och de olika företagen gör många raider för att få tag på socialsekreterare.

Dubbelt så dyrt

Kostnaden för en konsult är ungefär dubbelt så hög som för en anställd.

– Det är dyrare med konsulter. Jag kan inte säga vad skillnaden är exakt, men det är dyrt. Man brukar säga att man får in två socialsekreterare för samma utgift som för en konsult.

Är det ett argument för att höja lönen för befintlig personal?

– Det kan jag inte svara på, men rent allmänt är det så att lönerna behöver höjas. Det har varit så en lång tid och socialsekreterare har ett väldigt stort ansvar. Det är ett tufft jobb. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt