Annons:

Ordföranden: ”Vi har jätteproblem”

Socialnämndens ordförande Eva Berglund hoppas att kommunen hittar nya socialsekreterare inom kort. Foto: Simon Henriksson

Ordföranden: ”Vi har jätteproblem”

Sex av 14 socialsekreterartjänster är vakanta i Vimmerby kommun. Eva Berglund (S) hoppas att en gemensam socialjour och administratörer ska kunna minska belastningen. – Vi har jätteproblem med att anställa socialsekreterare, säger hon.

Annons:

Kommun efter kommun har brist på socialsekreterare. Vimmerby är inget undantag. I går berättade DV att sex av kommunens 14 tjänster för närvarande är vakanta.

– Tidigare har vi haft det jobbigt med sjuksköterskor. Nu ligger problemet på socialsekreterare. Arbetssituationen har blivit tuffare och tuffare och samhället i dag kräver så mycket mer av de människor som jobbar inom den sociala sektorn. Sedan är det så att man som socialsekreterare är ett hett byte på arbetsmarknaden. Kommunerna slåss om att kunna anställda dem, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Kommunen kommer att inrätta en administratörtjänst för att underlätta för de tungt belastade socialsekreterarna.

– Det vi gör nu för att lätta på trycket är att rekrytera en administratör. Dessutom hoppas jag att en gemensam jour ska kunna avlasta socialsekreterarna. Det gör att man slipper kvällarna och helgerna.

 "Trycket ökar"

På rekryteringsfronten ser det mörkt ut.  

– Vi söker med ljus och lykta, men det går liksom inte trolla. Vi är i samma läge som alla andra kommuner. Jag förstår socialsekreterare som söker sig till andra yrken med tanke på hur tufft det är. Det är inte bara det att man känner att man har för lite personal utan det är betydligt tuffare ärenden i dag och vi har ett krav på oss att anmäla minsta misstanke om missförhållande. Det gör att trycket ökar.

Bristen på socialsekreterare gör det knappast lättare för de som är nya i tjänsten.  

– Vi har nyutexaminerade och det är jättebra, men vilken stöttning och hjälp hinner vår gamla personal att ge? Börjar man ett nytt jobb, men känner att man inte fixar det så har man snart tappat den personen. Jag hoppas och tror att en gemensam socialjour ska göra att man känner att det ger en lättnad.

 "Kan fördela om"

Förra året var pressen på socialsekreterarna som har hand om ensamkommande flyktingbarn enorm, men den delen har lugnat sig betydligt i år.

– Där är man i fas i dag, men det är en grupp som jobbat med just ensamkommande. Förhoppningsvis kan man fördela om jobbet, men det är upp till verksamheten och det ska inte jag gå in och styra.

Fick kritik 

I tisdags kritiserade fackförbundet Vision kommunen i ett debattinlägg på Dagens Vimmerby.  

– Det jag kan göra är att diskutera med Vision om hur vi går vidare för att skapa en bra arbetsmiljö. Våra socialsekreterare ska få kollegor så man känner att man orkar med jobbet.

Är det aktuellt att höja lönerna för den här gruppen?

– I nästa skede så blir det så. Är en yrkesgrupp svårrekryterad så är lönen en del. Jag hoppas att vi gemensamt med Vision ska kunna jobba vidare om hur vi går vidare.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt