Annons:

Här är majoritetens plan för nya banor i Södra Vi

Kenneth Björklund (S), Helen Nilsson (S), Anette Eriksson (S), Niklas Gustafsson (M) och Tomas Peterson (M) i startgroparna. Foto: Simon Henriksson

Här är majoritetens plan för nya banor i Södra Vi

Den lila majoriteten och Södra Vi IF diskuterar just nu lösningen för ett arrendeavtal. Det ska möjliggöra en rad sökbara pengar till nya allvädersbanor i Södra Vi. – Vi vill skapa ett jättebra upplägg, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

År efter år efter år. 

Södra Vi IF:s drömmar om nya banor för friidrott på Ulfveskog har aldrig slagit in. 

Nu är det närmare än någonsin. Den lila majoriteten presenterade på torsdagen en lösning som ska ge SVIF förutsättningar att kunna bygga nya banor. 

– Vi vill skapa ett jättebra upplägg, där tanken är att föreningen ska få arrendera anläggningen av oss på rimliga, förmånliga villkor. Vi tittar och skissar på ett sådant arrende nu och då kan det ge förutsättningar för föreningen att söka stöd och bidrag av externa, bland annat Allmänna Arvsfonden. Kommunen kan inte få det, men föreningen kan inte få det, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

500 000 i Frödinge

Hur mycket kommunen kan gå in med i projektet är oklart. När Frödinge/Brantestads SK satsade på nya omklädningsrum blev kommunens bidrag 500 000 kronor. I Frödinge ska det också bli en mötesplats, vilket också är tanken i Södra Vi. 

– Vi får se vad man kan få fram, om kommunen kan vara med som i Frödinge. I dagsläget finns det inget svar på det exakt. Vi får se vart det landar och det kan ju också bli en del ideella bitar. Vi ska stötta och hjälpa till och det är viktigt att de får stöd. Med det här uppläget kommer möjligheterna, säger vice ordförande Helen Nilsson (S). 

Om det blir en mötesplats, kan de få del av flyktingmiljonerna?

– Vi diskuterar inte det i dag, men det är en mötesplats för alla medborgare och invånare och det innebär också integration.

Drygt tre fjärdedelar av Södra Vi:s invånare är medlemmar i föreningen. 

– Det bor runt 1 200 invånare och över 800 är medlemmar. Det är en otroligt stor verksamhet och friidrotten är stor i kommunen och det är här vi vill satsa, säger Peterson (M). 

"Inte alls okej"

Banorna har länge varit eftersatta. 

– De är verkligen inte i bästa skick och det är inte alls okej. Det har aldrig blivit något av det, men det är riktigt illa, säger Nilsson (S). 

För att få arrangera SM-tävlingar krävs en bana som är 400 meter. Nu är den 360 meter – och det är en lika stor bana det tittas på. 

– Det är stor skillnad på kostnaderna. Man skulle behöva köpa mark och också flytta klubbstugan. Det vore inte det optimala. Nu kan man ändå ha distriktsmästerskap och liknande mästerskap, säger Kenneth Björklund (S). 

Södra Vi IF är kommunens enda friidrottsklubb. 

– Det finns en väldigt bra historik, även om det dalat sista åren. Det närmare är väl Oskarshamn och Västervik, så det finns ett stort upptagningsområde. Det här är ju kommunen friidrottsbana, säger Anette Eriksson (S). 

Fem miljoner kronor?

När allvädersbanan kan stå klar är svårt att säga. 

– Avtalet är på gång och sedan kan man ju börja söka direkt. Det här är vår vilja och vi jobbar för att få till det. Det är upp till föreningen att ta initiativet till vad som kan bli bäst, säger Tomas Peterson (M). 

Finns det någon beräknad totalkostnad för projektet?

– En beräkning för några år sedan sa fem miljoner kronor ungefär för den korta banan. För den långa var det nästan dubbelt upp, säger Helen Nilsson (S). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt