Annons:

200 miljoner satsas på jobb till ungdomar

Nu satsar man 200 miljoner på jobb till ungdomar. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

200 miljoner satsas på jobb till ungdomar

200 miljoner satsas på jobb till ungdomar. Det meddelar regeringen.
– Mycket välkomna pengar för oss, säger Anders Henriksson, ordförande för S i Kalmar län.
Däremot är det inte några nya pengar som tillförs utan medlen ska tas från befintlig budetram som Arbetsförmedlingen redan har fått.

Annons:

Regeringen har tagit beslut om ett uppdrag till Arbetsförmedlingen om att fördela bidrag till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för ungdomar under 2021. 

Målgruppen för insatsen är ungdomar som under 2020 har avslutat, eller under 2021 kommer avsluta, sin gymnasieutbildning samt ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret. 

Arbetsförmedlingen bör eftersträva att hälften av pengarna fördelas med hänsyn till ungdomar som lever i hushåll med socioekonomiskt låg status. Arbetsförmedlingen får för uppdraget använda upp till 200 miljoner kronor på anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser. 

– Mycket välkomna pengar för oss. Ungdomsarbetslösheten ligger på en fortsatt hög nivå på grund av pandemin. Det ska vi vända nu, säger Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län i ett pressmeddelande.

Inga nya pengar

Det är inte några nya pengar som Arbetsförmedling får av regeringen. Det är pengar som myndigheten ska omfördela i sin nuvarande budget.

Det är inte några nya pengar som ni tillför Arbetsförmedlingen utan det är pengar som redan finns i deras budget som ni menar ska omfördelas, varför gör ni så?

– Det är nya pengar för kommunerna, på så vis är det nya pengar, säger Anders Henriksson.

Vad är det Arbetsförmedlingen ska prioritera bort när de ska göra den här satsningen?

– Det har jag inte kunskap om. Men Arbetsförmedlingen har ett uppdrag att jobba med ungdomsarbetslösheten och detta är bra för kommunerna.

Hur många ungdomsarbeten räcker de här pengarna till?

– Det vet jag inte det blir upp till kommunerna att avgöra när de söker de här stödet. Det är viktigt att ungdomar kommer ut i arbete så fort som möjligt, säger Anders Henriksson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt