Annons:

VEMAB betalade 165 000 för en internrekrytering

VEMAB:s styrelseordförande, Claes Wetterström (M), försvarar beslutet att anlita en rekryteringsfirma. Foto: Simon Henriksson

VEMAB betalade 165 000 för en internrekrytering

Vimmerby Energi- och Miljö AB betalade 165 000 till rekryteringsfirman Högström & Co. Av över 40 kandidater valde de ut Torbjörn Swahn – som redan fanns i bolaget. – Det har varit värt det, säger VEMAB:s styrelseordförande Claes Wetterström (M).

Annons:

När Vimmerby Energi- och Miljö AB skulle rekrytera ny vd kände styrelseordföranden Claes Wetterström (M) att uppgiften var honom övermäktig. Därför anlitades rekryteringsfirman Högström & Co. 

Rekryteringsfirman tog 165 000 kronor för tio veckors jobb – och deras uppgift var helt enkelt att hitta en lämplig vd åt bolaget. Nu är det klart – och vd:n som Högström & Co föreslog för VEMAB fanns redan i den egna organisationen. Torbjörn Swahn är en internrekrytering som kostat bolaget 165 000 kronor. 

– Det har definitivt varit värt det. Vi har fått fram en bra kandidat och han är framtagen i konkurrens med 40-50 andra individer. Mats Högström är väldigt rutinerad och tycker att det här är det bästa valet. Att en extern pekat på Torbjörn Swahn ger honom ett mycket starkt mandat som vd för bolaget, säger Claes Wetterström (M), ordförande i VEMAB. 

Diskuterades hans namn innan ni tog kontakt med Mats Högström?

– Vi hade inte det uppe. Vi ville ha det så öppet som möjligt och inte låsa fast oss vid några namn. 

"Välanvända pengar"

En lång lista blev fyra namn efter arbete av Högströms firma. Sedan valdes två av fyra ut till fördjupande intervjuer och tester. 

– Mats Högström valde ut tio namn och kvaliteten på dessa tio var hög. Sedan kortades listan ned till fyra och dessa fyra träffade jag, Kenneth Karlsson (före detta ordförande) och Stig Jaensson (S) (vice ordförande efter Jan Henriksson). Vi intervjuade dessa fyra på Stadshuset och en föll bort ganska omgående då han presterade betydligt sämre än vi trodde. Vi valde ut två som kallades till Växjö för djuptester och intervjuer. Sedan förväntade jag mig att få plus och minus på två kandidater, men i stället fick vi rekommendationen att anställa Torbjörn Swahn. 

Kunde ni valt Torbjörn Swahn på egen hand?

– Det kanske man kunde, men hade vi gjort det på egen hand hade det kanske inte blivit Torbjörn. Allt är hypotetiskt. Nu har en utomstående granskat Torbjörn, hans ledarskapserfarenhet och han har professionellt bedömts. För det krävs det en person som arbetar med det här på daglig basis. Det hade kostat betydligt mer att köpa ut vd:n om vi valt fel. Därför är det bättre vi är helt säkra och nu är vi jättesäkra. I efterhand kan det absolut se ut som att vi kunde anställt honom direkt, men jag har inga problem att försvara dessa 165 000 kronor. Det är välanvända pengar. 

Enig styrelse

VEMAB:s styrelse var helt enig i beslutet. 

– Det här känns jättebra. Styrelsen var helt enig. Personalen är informerad och de fackliga förhandlingarna är genomförda. Redan när vi anställde Torbjörn som teknisk chef svarade han att det inte var någon hemlighet att han var intresserad av tjänsten när Roger (Carlsson) gick i pension. 

Blev du förvånad när hans namn föreslogs?

– Jag var inte förvånad när han sökte tjänsten och inte förvånad när man presenterade honom. Vi har uppskattat det arbete han har gjort och jag förväntar mig att vårt arbete ska fungera lika bra som med Roger och att vi ska ha samma goda relation. 

Jan Henriksson (S) instämde i Wetterströms (M) beskrivning: 

– Torbjörn sitter på ett helt annat mandat nu och det går inte att värdera i pengar. 

Från och med den 1 mars 2016 blir Torbjörn Swahn, som tjänar 9 300 kronor mindre än Roger Carlsson i månaden, ny vd för kommunens största bolag. Två kvinnor sökte vd-tjänsten, men försvann tidigt i urvalet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt