Annons:

LÄRARFÖRBUNDET KRÄVER LOKALT LÖNELYFT

Upprördheten bland lärarna på Vimmerby gymnasium är stor. Nu vill Lärarförbundet att Vimmerby satsar på ett lokalt lärarlönelyft. Foto: Simon Henriksson

LÄRARFÖRBUNDET KRÄVER LOKALT LÖNELYFT

Regeringens lärarlönelyft har blivit hårt kritiserat av stora delar av lärarkåren – så även i Vimmerby. Nu kräver Lärarförbundet i Vimmerby att kommunen gör en lokal lärarlönesatsning.

Annons:

För två veckor sedan skrev Dagens Vimmerby om de upprörda känslorna på Vimmerby gymnasium. En del av lärarna har fått del av det statliga lärarlönelyftet på 2 500 kronor i månaden – trots att många fler uppfyller regeringens kriterier.

Skälet är att de statliga medlen inte räcker till alla – och det har blivit upp till varje rektor att bedöma vilka lärare som ”mest” uppfyller kriterierna.

 Kan påverka klimatet

Nu kräver Lärarförbundets styrelse i Vimmerby ett lokalt lärarlönelyft. En skrivelse lämnades in till kommunen i veckan. Där står det bland annat följande:

”Lärarförbundet ser en stor risk att de upplevda orättvisorna är så allvarliga att de kan påverka klimatet på arbetsplatsen och själva verksamheten”.

Lärarförbundet pekar också på att Sverige kan sakna 60 000 lärare om tre år och att det i Vimmerby är 100 lärare som går i pension inom tio år.

 Många vill lämna

Enligt skrivelsen har det statliga lönepåslaget fått många att fundera på sin framtid som lärare: ”tyvärr har det nu istället bidragit till att många lärare funderar på att lämna yrket eller kommunen”.

Lärarförbundet anser att kommunen ska gå in och satsa på ett lokalt lärarlönelyft och att det ska omfatta samtliga från förskolan och upp till vuxenutbildningen.

”Ingen lärare ska behöva känna sig bortprioriterad”, skriver styrelsen. 

Fakta

Kriterierna för att kunna ta del av Lärarlönelyftet:

  • legitimerade lärare som arbetar i förskoleklass, grundskola, gymnasieskola eller motsvarande skolformer, samt fritidshem,
  • legitimerade förskollärare som arbetar i förskola eller förskoleklass, eller
  • fritidspedagoger eller motsvarande, med relevant högskoleutbildning, som arbetar i någon av de skolformer som omfattas av reformen.

Läraren ska ha visat intresse för och god förmåga till att utveckla undervisningen på egen hand och tillsammans med kollegor och därigenom förbättrat elevernas studieresultat eller måluppfyllelsen i skolan. Detta ska ha skett genom att du:

  • tagit särskilt ansvar för att utveckla undervisningen genom kollegialt lärande i former som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet,
  • med stöd av formell utbildning på avancerad nivå utöver lärarexamen eller förskollärarexamen förbättrat undervisningens innehåll, metoder och arbetssätt,
  • tagit särskilt ansvar för att stödja lärar- eller förskollärarstudenter och kollegor som är nya i yrket eller tagit särskilt ansvar för att utveckla ämnen eller ämnesövergripande områden, eller
  • tagit särskilt ansvar för särskilt komplicerade undervisningssituationer.

Källa: Skolverket

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt