Annons:

S-politikern kritisk mot valborgsfirandet:

Peter Högberg är kritisk mot kvällens kvällen Valborgsfirande. Foto: Jakob Karlsson

S-politikern kritisk mot valborgsfirandet: "Sorgligt"

Socialdemokraten Peter Högberg kallade det digitala valborgsfirandet i Vimmerby för "en manlig föreställning" och att det var ett "sorgligt firande".
– Som socialdemokrat och feminist reagerar jag, säger Högberg. 

Annons:

På sociala medier gjorde den profilerade socialdemokraten Peter Högberg ett kritiskt inlägg om kvällens digitala valborgsfirande i Vimmerby med flera arrangörer. 

"Noterar att det digitala valborgsfirandet i Vimmerby blir en manlig föreställning...

2 manliga programledare

1 manlig trubadur

1 manlig talare

Inga andra verkar finnas med... Om de inte presenterar några fler namn är det ett sorgligt firande som jag kommer avstå från att titta på", skrev Högberg. 

"Olyckligt"

När vi ringer upp Peter Högberg vid lunchtid säger han så här:

– Jag har haft kontakt med en av arrangörerna på messenger och rett ut det. Det ska tydligen vara en massa kvinnor med, men att man inte nämner det har jag sagt är olyckligt. Jag har uppdaterat mitt inlägg nu, med att kvinnor kommer vara med. Man gick ut med att de här männen var klara och har man ansatsen att även kvinnor ska vara med, tycker jag man ska tänka till och skriva att man återkommer när dessa namn är klara, säger han. 

Han tycker att det hela är problematiskt.

– Att jag reagerade beror på att kommunens logga finns med i annonsen som arrangör. Det handlar om de manliga strukturerna och att man lätt blir hemmablind. Som socialdemokrat och feminist reagerar jag på sånt. Då måste man dundra på om vi ska få till en förändring och få ett jämställt samhälle på riktigt.

Kommer du kolla på det nu?

– Jag vet inte om jag skulle ha gjort det oavsett. Det kanske bara blir så att jag och min fru äter och har det mysigt tillsammans. Jag brukar sitta hemma och tända en brasa på valborg. Men vi kanske kollar på det, vi får se.

"Blir inte pepp på nya evenemang"

Hampus Thorstensson har dragit ihop arrangemanget för Vimmerby Tillsammans räkning. Han reagerar på kritiken från Högberg: 

– Det känns lite fel att en ledande politiker går ut med nästintill ett personangrepp när vi lägger åtskilliga timmar åt ett evenemang där syftet är att ge glädje åt Vimmerby. Vi vill att människor ska hålla sig hemma, men kunna fira valborg ändå. Vi har 25 företag som är med på evenemanget och då kommer en ledande politiker och säger att det är ojämställt. Hade han ställt frågan till oss så hade han vetat att vissa saker är enklare att få till än andra och när vi summerar kvällen kommer det vara en god representation.

Tar du till dig något av kritiken? 

– Vi kunde kanske ha publicerat namnen i en annan ordning. Samtidigt: När man får kritik från politiskt håll blir man inte jättesugen på att skapa evenemang framöver. Vi gör det här för att vi tycker att det är roligt och lägger åtskilliga timmar på det, men det här minskar motivationen kraftigt. Man blir inte pepp på nya evenemang.

Tycker du att ni har fått till en mångfald i ert program?

– Ja, det tycker jag. När vi summerar kvällen så har vi fem kvinnliga företagare med och tre manliga. Vi har en kvinnlig vårtalare och en manlig plus kommunalrådet. Jag är jättenöjd med hur det är uppdelat. Sedan är det inte jättelätt att få tag i vårtalare. De gör det här på sin fritid och får inget betalt. Det krävs ganska mycket för att ställa sig framför en kamera och prata till ingen. Vi kan inte tvinga någon att göra det, men jag är jätteglad för de vårtalare vi fått tag i. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt