Annons:

Vimmerby väntas få klart lägre befolkning:

Marie Nicholson tror att ett förändrat skatteutjämningssystem måste till.

Vimmerby väntas få klart lägre befolkning: "Går inte att negligera"

970 färre personer väntas bo i Vimmerby 2040, enligt SCB:s framtidsutsikt. Jämfört med andra är det en stor befolkningsnedgång.
– Det är ingen som blir förvånad, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

SCB presenterade i början av veckan en ny befolkningsframskrivning. Enligt den väntas nästan 1 000 personer färre bo i kommunen om två decennier. Nedgången motsvarar sex procent och skulle Vimmerby en befolkning på 14 700 invånare 2040.

Jämfört med andra kommuner är en det stor befolkningsnedgång. Vimmerby ser ut att få både fler som flyttar härifrån än hit och fler som dör än föds. 

– Det är en utmaning förstås och inte något som bara går att negligera. Samtidigt är det inte första gången vi hör det här. Jag har lyssnat mycket på forskaren Josefina Syssner som pratat om att landsbygdskommuner måste ställa om till en lägre befolkning, men det tar emot. Reflexmässigt har vi det i ryggraden att vi hellre pratar om att växa. Självklart ska vi dock fortsatt jobba för att göra Vimmerby så attraktivt som möjligt så att folk flyttar hit och hellre stannar här, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, förvånas inte över siffrorna.

– Vi har haft en lång trend i den här delen av Sverige med minskande befolkningssiffror. Ökningen runt 2015 var temporär. Det är viktigt att ha med sig det här i planeringsunderlaget, men man ska också komma ihåg att människor är nyckfulla, säger hon.

Vad tror du är det viktigaste för att inte tappa befolkning?

– Jag tänker att vi inte ska fokusera på det sättet. Vi ska fokusera på att ha goda förutsättningar för att bo, leva och verka här. Då handlar det om att våra kommunala verksamheter ska vara utmärkta, det ska finnas tillgång till rekreation, vacker natur och sådant som gör att man trivs på en ort. Att fortsätta näringslivsarbetet är viktigt. Klarar vi av de bitarna är mycket vunnet.

"Blir jätteknepigt"

Jacob Käll (C) konstaterar att framtidsutsikter inte är enkelt, men att det inte heller går att blunda för att Vimmerby kan ha klart färre invånare om knappt 20 år.

– Blundar vi för det blir det jätteknepigt. Vi måste fortsatt jobba för att påvisa att det är attraktivt att bo i en kommun som Vimmerby. Vi står för värden som uppskattats mycket under pandemin. Det får vi försöka fånga. 

Enligt SCB kommer Vimmerbys andel äldre ha vuxit och andelen yngre minskat 2040.

– Riskerna med minskad befolkning och de demografiska utmaningarna finns där hela tiden, säger Käll.

Vad skulle det kunna innebära för välfärd och ekonomi?

– Vi skulle få mindre skatteintäkter. Vad gör vi då? Det är dock inte alltid utmanande att befolkningen blir äldre, eftersom befolkningen blir friskare också. För 30 år sedan hade siffrorna kanske varit ännu värre. I grund och botten har vi en trygg ekonomi och det gäller att hålla i den. Bortsett från pandemin har vi ett näringsliv med många företag som mår väldigt bra. Vi har ett differentierat och framgångsrikt näringsliv, vilket bådar gott.

"Finns mycket motstånd"

Marie Nicholson betonar att fler kommuner än Vimmerby befinner sig i liknande situation.

– Man behöver se över skatteutjämningssystemet, så att de kommuner som hamnar i en demografik situation med färre skattebetalare får mer. Det är något som det finns anledning att se över och jag tror vi går mot det. 

Kan det bli aktuellt med samgående med exempelvis Hultsfreds kommun för att bygga en starkare kommun?

– Det finns mycket motstånd kring att göra det, men det finns också väldigt många fördelar. Till viss mån ger det effektivare drift och samordningsvinster. Samtidigt är det så att ju större kommunen är desto längre från beslutsfattandet kommer man. Man vill att folk ska ta en större delaktighet i beslutsfattande. För oss handlar mycket om att ta rygg på en större kommun och då pratar vi ganska ofta om Linköping. Det handlar om att bli samma arbetsmarknadsregion, men då krävs det infrastruktursatsningar, tåglinjer och diverse digitala lösningar.

Tar du allvarligt på det här?

– Jag tar inte särskilt allvarligt på det. Jag tror de flesta är medvetna om att urbaniseringen fortsätter. Trenden med att lämnar storstäderna visar sig ju ofta bara innebära att man lämnar för de kringliggande kommunerna. Kanske att man i förlängningen värderar annorlunda, men det går inte att dra slutsatser av det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt