Annons:

Kommunen satsar på Instagram för att nå unga – ska anställa två ungdomar

Kommunen ska satsa på Instagram och anställa två ungdomsambassadörer. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kommunen satsar på Instagram för att nå unga – ska anställa två ungdomar

Nu satsar Vimmerby kommun på Instagram för att nå ut till unga. Dessutom ska två gymnasieelever anställas och fungera som ungdomsambassadörer.
– Det kan bli en jätteviktig länk mellan politiken, kommunen och ungdomarna, säger kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M).

Annons:

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att öka ungdomsinflytandet i kommunen. Nu har det blivit konkret hur det ska ske. Dels ska ett Instagramkonto startas upp som riktar sig till unga och som ska samla in svar på snabba frågor. 

Två till tre fokusgrupper ska arrangeras per år med upp till åtta ungdomar som rekryteras och ersätts med fika och presentkort. Dessutom ska två ungdomsambassadörer anställas. Det ska vara två ungdomar, helst gymnasieelever, som arbetar fyra timmar per vecka i 35 veckor. 

– Det här har varit ett förslag om att öka dialogen med de unga ännu mer. Det handlar dels om att kunna kommunicera snabbt med de unga via Instagramkontot och dels få till de här fokusgrupperna. Det handlar om att få till en bra kanal för att höra vad ungdomarna har för synpunkter. Det här gör vi som ett test tänker jag, säger Jacob Käll (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Är det just Instagram som de unga är mest aktiva på numera?

– Vi har fått en gedigen genomgång, men det är inte låst att det måste vara just Instagram. Det kan vara någon annan form av sociala medier eller appar, sms och googleformulär, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Utförlig dialog"

Kommunstyrelsen avsätter cirka 25 000 kronor för ändamålet under 2022. Pengarna tas från oförutsedda medel. Från och med 2023 är tanken att ärendet ska gå ingå i den ordinarie budgetprocessen och då rör det sig om drygt 50 000 kronor på årsbasis.

– Det här handlar om att kunna få in ungdomarnas synpunkter regelbundet. Ibland kan det handla om ja- eller nejfrågor och ibland om en mer utförlig dialog. Vi ser att samtliga tre satsningar är genomförbara till en rimlig kostnad och det ska bli jättekul att kunna dra igång och få se resultaten av det, säger Marie Nicholson (M).

Kommunen kommer titta på skolungdomar, helst från gymnasiet, som kan anställas som ungdomsambassadörer.

– Det ska gärna vara två från varandra olika profiler för att få en bredd. Det ska också vara personer med ett brett kontaktnät som kan gå ut till sina vänner och kontakter för att förankra idéer. Mycket handlar om individen och att man ska kunna hantera fyra timmars arbete i veckan. 

"Kan bli en fjäder i hatten"

Marie Nicholson tror att det här kan bli ett mycket välkommet tillskott för att ungdomsfrågor ska hamna på agendan.

– Ungdomsambassadörerna kan bli en jätteviktig länk mellan politiken, kommunen och ungdomarna. Nu ska det inom kort inledas en rekrytering av de här två personerna. De här fyra timmarna i veckan kan fördelas på olika sätt. Kanske kan man ha en kontorsplats i stadshuset och för de här ungdomarna som får jobbet kan det vara en fjäder i hatten för framtida arbeten. 

Satsningen kommer följas upp flera gånger.

– Globträdsluncherna har fungerat väldigt väl, men det här är ett steg till. Det kommer krävas ett engagemang och ett brett kontaktnät från de ungdomar som anställs. Det kan bli så att de är med på kommunstyrelsens arbetsutskott några gånger, säger Jacob Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt