Annons:

  • Axel Tunek är Vimmerby Sparbanks vd sedan en dryg månad tillbaka. Foto: Simon Henriksson

Axel är sparbankens nya vd – "Känns genuint superbra"

Han har hunnit vara vd på Vimmerby Sparbank i en månad.
Och stormtrivs allaredan. 
– Jag hade väl sagt det hur eller hur, men det känns genunit superbra, säger Axel Tunek. 

Annons:

I våras stod det klart att Carina Rydholm ämnade att gå i pension efter tio år på posten som vd för Vimmerby Sparbank. Styrelsen utsåg Axel Tunek, ursprungligen från Tuna, till ny vd. 

– Det känns superbra. Det menar jag genuint. Jag hade nog sagt det hur eller hur, men det känns verkligen jättebra. Det är kul att komma tillbaka hit då jag har jobbat här tidigare och känner en stor del av folket. Jag har nog jobbat med ungefär hälften av personalen tidigare, vilket gjort att det varit lätt att komma in på arbetsplatsen. För mig personligen är det mycket nytt och det tar tid att komma in i allt. Men det faktum att mina kollegor är både kunniga och trygga i sina jobb ger mig bra förutsättningar nu i början. Att få chansen att komma tillbaka till den fina uppsättningen medarbetare och alla kunderna på Sparbanken är verkligen jättekul, säger Axel Tunek.

Det är förvisso många år sedan Axel Tunek påbörjade sin yrkesmässiga bana på Vimmerby Sparbank. Han har hunnit jobba många år i Linköping och Norrköping samt de senaste åren på Länsförsäkringar i Kalmar län. 

Hur är det att gå från att vara kollegor till att vara deras nya chef?

– Jag kanske inte är mest lämpad att svara på det, men utifrån min horisont har det gått bra. Jag har inga problem med gränsdragningen och det kanske också är nyttigt att jag har varit borta ett tag. Det har runnit mycket vatten under broarna under de tio år som jag har varit borta. Jag är samma person, men yrkesmässigt är jag mer rustad vilket jag tror märks i mitt ledarskap.

Hur ser ditt chefskap ut?

– Det är väl egentligen också bättre om andra svarar på det, men jag står för ett ledarskap som inte är särskilt hierarkiskt eller strikt. Jag vill ha högt till tak och jag tror att en organisation tjänar på att allas åsikter kommer fram och jag vill att det ska finnas utrymme för att ha roligt på jobbet. Som jag ser det behöver det jag nyss sa inte ske på bekostnad av seriositeten eller yrkesskickligheten. Vidare tror jag på frihet under ansvar, eftersom mina kollegor är så pass bra på det de gör så gäller det för oss chefer att bara blanda oss i där det verkligen behövs. 

Lockades av sparbanksmodellen

Axel Tunek jobbade tidigare med ett distansledarskap i och med att personalen satt utspridd på olika kontor.

– Jag har gått från ett utspritt ledarskap till att vara på ett och samma kontor. Det underlättar i vardagen och gör jobbet lite enklare. Att vara vd är nytt för mig och speciellt. Man blir så att säga sista utpost, men jag tycker inte att skillnaden är så stor som man kanske kan tro och hittills tycker jag att det har funkat fint. 

Det är en väldigt anrik bank. Känner du att det är ett förpliktigande eller ett stort ansvar?

– Jag känner inte att historien är belastande, utan snarare styrkande. Det förtroende som man har fått när man jobbar i en anrik organisation tycker jag är inspirerande. Viktigt är att komma ihåg att historien är bra att ha med sig, men att den inte får hämma utvecklingen och förmågan att hänga med in i framtiden.  

Vad var det som lockade dig att ta jobbet?

– Vad som lockade mig var sparbanksmodellen, det vill säga det lokala beslutsfattandet och det lokala ägandet. Det finns inte jättemånga enskilda banker. Det är de stora drakarna, Handelsbanken, SEB, Nordea, Swedbank och så Sparbankerna. Mycket av det vi ser ute i landet är kontor tillhörande storbankerna. Det som sticker ut med en sparbank är att vårt bankkontor också är vårt huvudkontor. Vi driver en egen bank med de för- och nackdelar det har. Vi tar lokala beslut och bestämmer själva över vår verksamhet och merparten av vårt resultat kommer via sparbanksstiftelsen tillbaka till lokalsamhället. Jobbar man på en sparbank är man en del av att driva en bank från ax till limpa. Det lockade mig.

Hur stark är er ställning i Vimmerby?

– Vi är marknadsledande både på företagssidan och privatsidan. Jag är trygg i den affärsmodell vår sparbank och andra sparbanker har. Vi har ett marknadsområde som är begränsat, det är i Vimmerby vi är och här vi kommer vara. Vi är lokala och nära kunderna, vilket gör att vår ställning i Vimmerby är stark. 

Hur viktigt är det att vårda relationer med kunderna?

– Vi är noga med våra kundrelationer. Det är kunderna vi lever av och det får vi aldrig glömma. I det här arbetet har vi bra draghjälp från Sparbanksstiftelsen som genom sitt arbete ger tillbaka till marknaden och därmed till våra kunder. 

Varför är det viktigt?

– Till de boende i vårt marknadsområde ger vi ett tydligt bankalternativ och det alternativet handlar om lokal närvaro, lokalkännedom samt en lokal ägarbild. Den modell som Sparbanken jobbar efter är inte ny, men fungerande och attraktiv och vi tror fullt ut att den kommer vara det även i framtiden. Att genom våra ägare bidra till lokalsamhället är viktigt då det är här våra kunder lever och verkar.

Axel Tunek tror att utmaningarna för banksektorn liknar många andra branschers.

– Det gäller att kunna ha förmågan att hänga med i utvecklingen. Vi vill vara en bank för alla, oavsett livsskeende eller generation. Utmaningen ligger i bredden och att lyckas svara upp mot kundernas förväntningar. 

Hur kan dessa skilja sig åt?

– En del är måna om att komma in i vår lokal, sitta ned med en rådgivare och så vidare medan andra kanske vill ses på ett annat sätt och är noga med de digitala kanalerna. Vi ska vara en bank för alla och corona har hjälpt till att driva på utvecklingen i de digitala kanalerna. 

"Imponerad över hur de har klarat det"

Pandemin har förstås påverkat det mesta i samhället. Den har påverkat även banksektorn, men framför allt har bankens kunder påverkats. Besöksnäringen och handeln i Vimmerby har drabbats särskilt hårt just här.

– Sparbanken har många kunder inom handelsnäringen och turistnäringen. Jag är verkligen imponerad över hur de här aktörerna hanterat och klarat av pandemin. Vi ska inte blåsa faran över ännu, men vi kan konstatera att allt det slit som har lagts ned har gett resultat och att pandemins effekter inom näringslivet är något mildare än vi kanske befarade i början av pandemin, säger Axel Tunek.

"Tvekade inte"

Axel Tunek har hunnit bli 40 år. Någon 40-årskris tycks han inte ha som nybliven vd för Vimmerby Sparbank och med fru och två barn i hans nya hemstad Västervik. 

Flytten gick dit för ett drygt halvår sedan från Tuna, där han är född och uppvuxen. Att pendla till jobbet ser han inga bekymmer med.

– Vi bodde i Linköping i åtta år och jag har pendlat tidigare i mitt yrkesliv också. I samma veva som jag fick det här jobbet köpte vi boende i Västervik, men jag har mitt nätverk här och det kommer fungera alldeles utmärkt. 

När insåg du att du ville bli chef?

– Det vet jag inte riktigt, men när jag fick chansen tvekade jag inte. Jag tror att det har visat sig passa mig bra och jag tycker det är kul. Jag gillar att ta ansvar och har inga problem med att saker hänger på mig. Att få folk att samarbeta och dra åt samma håll mot ett gemensamt mål tycker jag är spännande och utmanande. 

Utanför jobbet tycker han om att spela golf. En klichébild av en bankman, säger jag och skrattar.

– Så är det kanske, men jag har spelat golf sedan jag var liten och är allmänt idrottsintresserad. När jag är ledig uppskattar jag att vara i sommarstugan med familjen och att jaga. 

Vissa vet kanske vem Axel Tuneks bror är, andra kanske inte. Men Billy i humorduon Leif & Billy, vars namn i själva verket är Alfred Svensson, är hans lillebror.

– Alla vet vem han är. Han är den kände i familjen och det är hur kul som helst. Vi är i helt olika branscher och är helt olika som personer Alfred och jag. Jag har inte den delen i mig över huvud taget, men vi gillar båda att lira golf tillsammans. Skulle vi byta jobb tror jag att han skulle klara mitt jobb bättre än vad jag skulle klara av hans, säger han och skrattar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt