Annons:

Michaela aktuell med ny serie – men är inte klar med mord i Vimmerby

Michaela Winglycke är aktuell med en helt ny serie. Foto: Pressbild

Michaela aktuell med ny serie – men är inte klar med mord i Vimmerby

Stopp för mord i Vimmerby. Åtminstone för en tid. Författaren Michaela Winglycke är nu aktuell med en ny serie som utspelar sig på en advokatbyrå i Stockholm.
– Relationerna står i centrum, men den här är lite mer åt det psykologiskt obehagliga hållet, säger Michaela Winglycke.

Annons:

Michaela Winglycke debuterade med sin roman "Jag tvivlar på ditt ord". Uppföljaren, "Allt som är rätt och rent", utspelar sig också i Vimmerby likt den tredje boken som inleds med ett mord i Källängsparken under studenttider.

Nu är dock arbetet med fler mord i Vimmerby pausat för ett tag. Michaela Winglycke, som ursprungligen är från Mariannelund, släpper inom kort en ny serie som utspelar sig i Stockholm. Namnet på serien är Advokatbyrån Edbladh och den första delen, som släpps som ljud- och e-bok 7 december, heter "Arrangemanget".

– Jag vill betona att Vimmerbyserien inte är lagd på is, men att den här nya serien kom in mellan två böcker här, säger Michaela Winglycke.

Är det mycket likheter?

– De skiljer sig åt ganska mycket. I den serien utgår jag från polisarbete och utredningen och här får man istället följa det som händer utifrån juristyrket. Om det andra är en polisdeckare är det här mer åt en psykologisk thriller man kan säga. Relationerna står i centrum, men det går lite mer åt det psykologiskt obehagliga. 

Mycket fiktion

Michaela Winglycke jobbar på en advokatbyrå och har studerat juridik.

– Det var egentligen mitt förlag som ville att vi skulle utveckla en ny serie tillsammans. Deras förslag var att skriva om livet på en advokatbyrå. 

Huvudpersonen heter Dahlia Wester. Hon har just tagit juristexamen och arbetar som biträdande jurist på en humanjuridisk byrå.

– Redan första dagen dyker en höggravid kvinna upp som berättar att någon är ute efter hennes barn. Hon vill inte gå till polisen och det sätter igång en kedja av händelser, som Dahlia blir involverad i. Till slut står hon där och vet inte vem hon kan lita på.

Huvudpersonen har lite likheter med dig får man säga. Men mycket är fiktion får vi hoppas?

– Mestadels är det fiktion, säger Michaela och skrattar:

– Likheterna stannar nog där i början. Det är inte lika dramatiskt på min arbetsplats. 

Hur länge har du jobbat med den här boken?

– Jag har jobbat med den här boken under det här året. När jag pluggade var det ganska lätt att skriva och man kunde styra mer över sin egen tid. Att skriva just själva råmanuset går ganska fort, sedan är det mycket jobb med att gå igenom, redigera och läsa manuset. Nu blir det mycket kvällar och helger jag får jobba med det och man får se till att vara disciplinerad. 

"Som en livsstil"

Michaelas senaste böcker har endast släppts som ljudböcker. Hennes förlag gör en satsning både internationellt och på att ge ut fler böcker fysiskt, även om författaren har kommit att uppskatta ljudboksformatet mycket.

– Framför allt är det att lyssnarna är så engagerade. Det är nästan som en livsstil att lyssna på böcker och jag får en bra kontakt med lyssnarna. De blir engagerade och att lyssna går så fort.

Kan det bli som en press, att man vill ha nästa bok snabbt inpå?

– Lite kan det bli så förstås. Med en pappersbok är det mer vedertaget att det tar ett par år innan nästa kommer. Samtidigt är det kul att man får så mycket respons och att lyssnarna vill ha en uppföljare. 

Ska översättas

Något mord i Vimmerby från Michaelas sida blir det inte på ett litet tag, men hon kommer fortsätta med den serie också.

– Jag har en uppföljare till den här serien som jag börjat på och del två kommer jag att skriva innan jag börjar med Vimmerbyserien igen. Den är tillfälligt pausad, men jag känner mig verkligen inte klar. Jag tycker det är roligt att få skriva två helt olika serier, där en utspelar sig i Stockholm med alla ingredienser som en storstad har. Samtidigt älskar jag själv att läsa deckare som utspelar sig på mindre orter och platser. Det är absolut inget jag tänker ge upp.

De böcker som redan finns i Vimmerbyserien ska översättas till sex andra språk, däribland spanska, ryska och finska.

– Mitt förlag gör en internationell satsning och det känns jättekul. 

När kan nästa bok i Vimmerbyserien komma?

– Jag kan inte lova något, men jag hoppas att jag skriver den nästa år. Det vore verkligen kul att göra ännu en som utspelar sig i sommartid med turistsäsongen och allt det som Vimmerby står för. 

Tror du att det är samma läsekrets till båda serierna?

– Jag vet inte vad jag har för krets riktigt, men det är många kvinnor som läser. Det är klart att det är män också, men det är väl en viss målgrupp som gillar det här. Det här är deckare som inte är allt för blodiga, utan lite mer thrilleraktiga och psykologiskt obehagliga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt