Annons:

  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare

    Dorothee Andersson driver den anrika butiken Bladhs och hon är glad över valet. Foton: Jakob Karlsson

  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare
  • Årets julklapp – en revansch för envisa stickare

Årets julklapp – en revansch för envisa stickare

Vad har en tamagotchi gemensamt med ett stickat plagg? Förmodligen bara en sak – båda har blivit utsedda till årets julklapp. Dorothee Andersson driver den anrika sy- och hantverksbutiken Bladhs i Vimmerby och ser årets val som en revansch. 
– Det är en stor upprättelse för damerna och herrarna som sysslat med stickning i alla år, säger hon.

Annons:

Nog säger HUI:s val av årets julklapp ofta någonting om vår tid. 1988 var första året som Årets julklapp utsågs och då föll valet på bakmaskinen. De kommande dryga tio åren handlade i stort sett bara om teknik, teknik, teknik. DVD-spelare, platta tv-apparater, dataspel, tv-spel, internet, cd-spelare – och förstås mobiltelefonen. Nu är tiden en annan och för många finns all teknik vi behöver i en enda ficka. 2022 är det sju år sedan som en teknisk pryl utsågs till årets julklapp och 2022:s utmärkelse är faktiskt historisk: det är första gången som årets julklapp kräver en egen ansträngning. 

”I en tid av bildlig och bokstavlig kyla, som följd av oroligheter i världen representerar Årets Julklapp 2022 en varm kram i produktform att ge till sina nära och kära”, motiverades valet. 

Dorothee Andersson driver butiken Bladhs – med anor redan från 1901 – i centrala Vimmerby sedan 30 år tillbaka. Hon har upplevt både uppgång och nedgång och gläds åt att töntstämpeln utraderats. 

– Det är jättejäteroligt. Nu när vi ska spara el och sänker temperaturen måste man klä sig varmt och det är en stor upprättelse för damerna och herrarna som sysslat med stickning i alla år. Vi har en förlorad generation, men deras döttrar har fått upp ögonen för stickning nu och då vill inte mödrarna vara sämre och kommer också igång. Det är jätteroligt.

"Nu behöver man varmare kläder"

Kriget i Ukraina har dragit upp priset på el och många har valt att dra ned på temperaturen i hemmet. För många har det blivit en spark i baken för att komma igång med stickningen. 

– Jag trodde att vi skulle få mindre försäljning eftersom folk skulle ha pengar till strömmen, men nu behöver man varmare kläder och sockor. Sedan är det många som sagt att i år ska vi göra våra julklappar själva och det är roligt att höra. Det ska ju inte vara en kommersiell grej och jag tycker att det har gått lite snett i det här med julklappar. Det ska ju vara något som man vill ge. 

Många liknande verksamheter har lagts ned på andra håll i landet. 

– Vi märker i alla fall ingen avmattning. Det är som vanligt och lite till. Tofflorna och sockorna började tidigare i höstas än det brukar – det har stickats för fullt i år. Överlag så har ju inte den så kallade kärringbranschen någon lönsamhet. Går du till banken och du inte kan visa en normal lön så skrattar de åt dig och är man äldre och har lite kapital så kanske man har roligare saker för sig än att jobba dygnet runt.  

”Vill man ha hjälp visar vi gärna”

Pandemin är en annan faktor som fått fler människor att hitta till stickningen. Internet har också gjort stickningen mer lättillgänglig. 

– Under många år var det en stor präktighetsstämpel så fort man gjorde saker själv, men Youtube har verkligen hjälpt jättemånga yngre att komma igång. Vi har många fler yngre kunder nu och när man frågar dem om de vill ha hjälp med att komma igång så säger de bara att de kollar på nätet. Men det är jättekul att en ny generation har kommit igång och att det inte har någon töntstämpel längre. 

Vad ska man tänka på som nybörjare?

– Man ska börja med halsdukar eller sjalar för att lära sig att göra räta och aviga maskar. Vi har ett garn som är lite vågigt och då syns det inte om man inte stickar jätteväl. Och vill man ha hjälp med att komma igång så visar vi gärna och vi har också många kunder som vill hjälpa varandra med råd och dåd. Tovade tofflor är också bra. Då gör det inget om det blir lite snett och vint. 

Hur länge den ökande trenden håller i sig är svårt att sia om – men tittar vi på grannlandet till väster syns en enorm potential. 

– Det var inne en dam från Norge i somras som berättade att hon hade en av fem garnbutiker på Tromsö och det är ju inte så stort (cirka 65 000 invånare). Hon hade 15-16 anställda. I Sverige kanske folk gör ett mastodontverk en gång i livet, i Norge gör man det hela tiden. 

Vad tror du om framtiden?

– Jag hoppas att den här branschen överlever och att den inte får tillbaka någon töntstämpel. Tittar man bara på 80-talet så stickade man hela tiden. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt