Annons:

IFK Tuna förlorade med 0–9 mot Tranås i dag. Foto: Arkivbild

Tuna åkte på brakförlust: "Får skämmas för resultatet och insatsen"

IFK Tunas problem i division 4 fortsätter. I den så viktiga hemmamatchen mot Tranås FF kom stjärnsmällen. Tuna föll med genanta 0–9 (!) och är fast i bottenträsket. 
– Det är bara att slänga förlusten i en låda så snabbt som möjligt, säger Thomas Kongstad, tränare i Tuna. 

Annons:

Tuna och Tranås slåss på den nedre halvan i division 4 norra och är i behov av poäng. Inför dagens match stod Tuna på tre poäng och Tranås på en ynka poäng. 

Tuna vill helst av allt glömma de 90 minuterna på Tunhamra. Laget åkte på en jättesmäll och föll med 0–9 efter 0–2 i halvtid. 

– Ja, vad ska man säga? Det är bara att slänga den här förlusten i en låda så snabbt som möjligt. Det är väl vad man får göra. Man brukar väl inte strunta i en match efteråt men i det här läget så får man göra det. Vi får slänga matchen och se den som … ja, jag vet inte vad man ska se den som, säger Thomas Kongstad. 

Tranås gick ifrån till 2–0 i mitten av första halvlek och Tuna avslutade förtroendeingivande med några vassa chanser utan att få utdelning. 

– Vi ligger under med 0–2 i paus och tycker väl att vi kommer tillbaka lite grann i slutet av första halvlek. Det kändes som att vi kunde komma dem lite närmare om vi rättade till vårt försvarsspel, föll lite tidigare i försvarsspelet och försökte få till en reducering. Vi släppte in flera enkla baklängesmål i början av andra och det är inte lätt att vända en match när vi tappar in bollarna som vi gjorde, säger Kongstad. 

"Genant och pinsamt"

Tranås gjorde 0–3 i 47:e minuten och 0–4 i 51:a minuten. När Ilhan Jejna drog på sig sitt andra gula kort vid ställningen 0–4 gick allt nedför. Det blev till slut en klar 0–9-förlust för Tuna, som dessutom missade en straff. 

Hur är det möjligt att det rinner iväg till 0–9?

– Vid antingen 0–4 snackade vi till oss en utvisning och fick spela med en man mindre. I tidigare matcher har vi haft problem att ställa om till försvar och nu blev vi ännu mer sårbara med en man mindre på planen. Vi hamnade i numerära underlägen hela tiden. Det var inte fyra mot fem, utan kanske tre mot sju. Vi släppte till väldigt enkla mål, då rann det tyvärr iväg oerhört mycket. Det är egentligen inte försvarbart att det ska bli så mycket men nu blev det så. Då får vi liksom lägga denna match åt sidan och försöka fokusera på det vi kan påverka. Och det är framtiden. 

Det låter enkelt att bara städa undan en sådan storförlust, är det så?

– Normalt sett är det inte det. Efter en förlust går man igenom matchen och tittar på vad man gjorde för fel. Nu är det så mycket fel så vi får glömma det. Sedan är det klart att vi måste rätta till saker och ting och det är samma sak som har varit tidigare under säsongen.

Känner du och spelarna någon skam efter storförlusten?

– Klart att man tycker att genant och pinsamt att förlora med 0–9 på hemmaplan. Det ska inte ske, nu har det skett. Då får vi skämmas för resultatet och insatsen och gå vidare. 

Hur ser du på ert läge i bottenstriden?

– Där har vi varit hela tiden. Tranås är inget dåligt lag och inget lag som ska stå på en poäng. De är betydligt bättre än oss men de är inte 0–9 bättre än oss. Vi har varit indragna i botten hela säsongen och det kommer vi vara resterande delen av säsongen också. 

Vad kommer krävas av er för att fixa nytt kontrakt?

– Att vi vinner matcher. 

Hur ska ni göra det rent spelmässigt?

– Att vi håller oss till de grundprinciper som vi pratar om och som vi kommer överens om. Det kan vi inte bara prata om utan vi måste agera på samma sätt på träning som match. Det gäller att skaka av oss förlusten, gömma undan den och komma in med ny frisk kraft i träningsveckan som kommer. Vi möter Hallby borta nästa helg. 

Beröm? Nej, det skippar vi i dag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt