Annons:

Thomas Kongstads första säsong som tränare för Tuna slutade med nedflyttning till division 5. Foto: Ossian Mathiasson

Tuna lämnar division 4 efter jobbig säsong: "Inte bättre än vad tabellen visar"

Hade IFK Tuna vunnit mot Gullringen i dag hade de fixat negativt kval. Det gick inte vägen. Gullringen vann med 2–1 och skickade ner Tuna ett pinnhål i seriesystemet.

– Vi hade inte kraften att få till en slutforcering, säger tränaren Thomas Kongstad.  

Annons:

IFK Tunas division 4-era varade i sju år. Nu är den över för den här gången då Gullringen besegrade Tuna med 2–1 i sista omgången. 

Efter slutsignalen sjönk flera Tunaspelare ihop i besvikelse på gräsmattan, andra lunkande stilla av planen med nedsänkta huvuden. 

Tränaren Thomas Kongstad var besviken men samlad efter Tunas degradering. 

– Vi skapar tillräckligt med chanser i första halvlek för att ha en ledning. Det är som det har varit i tidigare, att vi lägger fokus på andra saker. Efter deras 2–1 så har vi återigen inte kraften att få till en slutforcering. Vi skapade inte så mycket i andra och det har varit så i många matcher, säger Thomas Kongstad. 

"Ingen mening att fundera på det"

Tuna lämnar division 4 efter sju säsonger. Dagens 1–2-förlust satte punkt för en jobbig säsong. 

Hur ser du på att ni hade nått kval i egenskap av tre poäng i dag med tanke på att Hallby och Bankeryd kryssade?

– Det är ingen mening att fundera på det med tanke på att vi inte klarade av vår egen match. Vi har inte kraften som behövs för att vinna. Tabellen ljuger inte och över tid är vi inte bättre än vad tabellen visar, säger Kongstad. 

Vad är den stora förklaringen till nedflyttningen?

– Den analysen lämnar jag till styrelsen.

Vad tycker du om det ni har åstadkommit denna säsong?

– Vi är inte nöjda med vår säsong då vi har haft helt andra förhoppningar. Det är som ett lotteri när det blir en enkelserie. Jag trodde till en början att det skulle passa oss men så här i efterhand gjorde det inte det. Det finns ett antal faktorer som gör att vi ligger där vi ligger och presterar som vi har gjort.

Vad är det för faktorer?

– Vi släpper in alldeles för mycket mål. Plockar vi bort Tranås och Hallby så har vi inte släppt in så mycket mål. Vi har inte gjort tillräckligt mycket mål och skapar inte tillräckligt mycket framåt. Vi har också saknat kontinuiteten som krävs för att vi ska nå bättre resultat. Inför varje omgång har vi fått kasta om i laget. Vi har fått sätta en plan utefter vilka elva vi har på planen. Vi har varken haft kontinuitet i spelsätt eller startelva, det är självklart bidragande orsaker.

Oklart om Kongstad fortsätter

Det är i dagsläget oklart om Thomas Kongstad kommer följa med Tuna ner i division 4.

– Jag äger inte den frågan. Vi skrev ett ettårskontrakt som går ut den siste oktober.

Är du intresserad av en fortsättning?

– Det kan jag inte svara på i dag.

Hur ser du på Tunas fotbollsframtid?

– Det är en fantastisk anläggning och en fantastisk förening med ledare och styrelse som jobbar stenhårt för att spelarna ska få de bästa förutsättningarna. Men tabellen ljuger inte. I nuvarande form är kanske division 4 ett snäpp för högt.

Ser du degraderingen som ett misslyckande?

– Både jag och föreningen hade andra ambitioner om tabellplacering. Jag är ytterst ansvarig så jag har antagligen misslyckats med mitt uppdrag. Sedan får man analysera om det är mitt fel eller inte. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt