Annons:

Vimmerby IF möter serieledaren Myresjö/Vetlanda på bortaplan och Gullringen vill bryta sin förlustsvit på två raka matcher mot Malmbäck. Foto: Simon Henriksson

VIF i viktig toppmatch – Tuna och Gullringen vill bryta negativa trender

Vimmerby IF spelar betydelsefull toppmatch i Vetlanda. IFK Tuna vill bryta sin nedåtgående trend efter två jätteförluster. Gullringens GoIF samlar ny kraft med nya tränartrion.

Annons:

Om Vimmerby IF ska ha chansen på uppflyttning till division 3 är tre poäng i stort sett ett måste i morgondagens svåra bortamatch mot hittills obesegrade serieledaren Myresjö/Vetlanda. 

Det skiljer tre poäng mellan lagen då VIF förlorade bortamatchen mot Tenhult tidigare på säsongen. 

– Matchen kommer avgöra rätt mycket beroende på hur det går. Myresjö har kvar sin chans även om de förlorar men vi behöver vinna, säger Patrik Gunnarsson, tränare i Vimmerby IF.

Det är två formstarka lag som drabbas samman på Vitalavallen på lördagseftermiddagen och Gunnarsson har stor respekt för motståndet. 

– Vi vet om att de har ett starkt lag med många spelare som har spelat högre upp men det är inget övermäktigt motstånd. 

Vad vill du se från ditt lag i morgon? 

– Det krävs ett riktigt hårt arbete som vi brukar utgå från. Vi måste ha en bra defensiv för att ha en bra offensiv. Vi har släppt till få målchanser och skapat en handfull chanser utöver målen i de senaste matcherna. Vi känner oss trygga i vårt spel. Kan vi trumma på och få igång våra forwards som trycker ner backlinjen så blir vi farliga. Första målet blir viktigt för att få med sig positiva vibbar, säger Gunnarsson. 

Vimmerbys trupp ser så gott som identisk ut som i klara derbysegern mot Gullringen. 

"Funnits stora brister"

IFK Tuna kommer från två klara nederlag mot bottenkollegorna Tranås (0–9) och Hallby (2–7) och har trillat ner under nedflyttningsstrecket med tre poäng på sex matcher i division 4. Nästjumbon möter sjundeplacerade Tenhults IF hemma på Tunhamra i eftermiddag och Thomas Kongstad vill se en rejäl uppryckning rent spelmässigt. 

– Vi måste se till att vi får till vårt försvarsspel så vi inte släpper in så mycket mål och framför allt inte något tidigt baklängesmål. Försvarsspelet startar inte med vår backlinje utan det är hela laget. Det är bara att konstatera att vi inte har varit tillräckligt bra varken individuellt eller kollektivt i vårt försvarsspel. Det har funnits stora brister där och det måste vi försöka rätta till. Det pratar vi om inför varje match så det är inga konstigheter eller hemligheter, säger Thomas Kongstad. 

Med tanke på tabelläget måste Tuna gå för tre poäng, annars finns det en överhängande risk att det blir negativt kval eller nedflyttning. 

– Vi behöver ta trepoängare, men vi måste först och främst se till att sätta ett kollektivt spel och komma upp i nivå. Nu har vi åkt på två jätteförluster. Det är viktigt att börja ta tre poäng i och med att matcherna blir färre.  Förlorar man med så mycket som vi har gjort så kan vi inte skylla på att någon enstaka spelare är borta. Det är något annat som saknas i spelet. Vi måste lägga fokus på rätt saker oavsett om vi tar ledningen eller släpper in ett baklängesmål. 
Vi får dela upp matchen i några delar och ta det steg för steg. Både jag och spelarna vill ha en vinst, det är det vi spelar för, säger Kongstad.

Ilhan Jejna och Filip Ingemarsson är tillbaka efter avstängningar, men Victor Gustavsson missar matchen på grund av avstängning. Hampus Nilsson har slagit upp sin tidigare skada i baksida lår och finns inte med. Simon Pettersson har lämnat återbud på grund av sjukdom.

Hur är läget med en nyckelspelare som Gustavo Borges?

– Han gick sönder när vi mötte VIF i träningscupen, rehabade ett tag, kom tillbaka och slog upp sin skada igen. Förhoppningsvis är han tillbaka till slutomgångarna. 

Första matchen med nya tränarstaben

Det har gått några dagar sedan Gullringens GoIF och tränarduon Peter Magnusson och Emil Eklund gick skilda vägar. Mattias Sandh, Patrik Wärnehall och Niklas Johansson kommer leda Gullringen under återstoden av division 4-säsongen och siktar på tre poäng efter två raka förluster.

Patrik Wärnehall tycker att laget kommer från en mycket fin träningsvecka med god uppslutning. 

– Vi har tryckt mycket på glädje och intensitet och har haft en skitbra träningsvecka med över 20 spelare på träningarna. Vi har haft storspel både tisdag och torsdag. Vi har sagt till spelarna att de har ett stort eget ansvar i detta också, säger Wärnehall. 

Han räknar med att det blir en tuff match mot Malmbäck, ett lag som Gullringen går förbi i tabellen i egenskap av tre poäng. 

– Vi vill se att spelarna tar löpningar i båda riktningarna. Tidigare under säsongen har vi inte sprungit tillräckligt och då vinner man inte alla matcher, säger Wärnehall. 

Gullringen åker till Malmbäck med en 17-mannatrupp då några spelare är osäkra till spel. Robin Gustafsson är tillbaka i matchtruppen medan Ola Lindblom och Anton Holm inte är tillgängliga. Samuel Lindell, målskytt i derbyt mot VIF, är skadad. Kusinerna, Melker och Daniel Johansson, finns sedan tidigare på skadelistan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt