Annons:

Mats Larlind, tävlingsansvarig på förbundet, har aldrig varit med om att en klubb lämnat planen på det här sättet. Bilden är en genrebild. Foto: Arkivbild

Förbundet efter rasismanklagelserna: "Aldrig varit med om det här tidigare"

Tenhults IF vägrade spela vidare lördagens bortamatch mot Vimmerby IF. Detta efter att en bortspelare anklagat en hemmaspelare för att ha uttryckt sig rasistiskt.
– Det är något jag aldrig har varit med om tidigare, säger Mats Larlid, tävlingsansvarig på Smålands Fotbollförbund.

Annons:

Matchen Vimmerby IF mot Tenhults IF på Arena Ceos stod 1-1 i den första halvleken när en spelare i gästande Tenhult stormade av planen. Matchen pågick i ytterligare några minuter, men bortalaget bestämde sig relativt snabbt för att gå av planen. 

Detta sedan Tenhult anklagar en VIF-spelare för att ha uttryckt sig rasistiskt mot en av deras spelare. Matchen avbröts vid ställningen 1-1.

– Oftast är det en skada, att det blir mörkt, att elljuset slocknar eller väder och vind som gör att matchen avbryts. Tyvärr har vi haft några exempel där man gett sig på domare, men att ett lag gått av planen på grund av rasism har inte skett under mina drygt 15 år på förbundet, säger Mats Larlind, tävlingsansvarig på Smålands Fotbollförbund.

Det finns nu tre alternativ för vad som kommer hända med lördagens matchen.

– Det som oftast förordas är att matchen återupptas och spelas färdigt. Det går också att fastställa resultatet till 1-1, men det låter märkligt i detta fall. Annars kan också ett av lagen tilldömas segern med 3-0. 

Vad är mest troligt?

– Det vanligaste är att matchen återupptas, men finner man att det rört sig om rasism eller inte så kan Tenhult tilldömas segern. Det är Tenhult som gått av planen och därför kan det också bli 3-0 till Vimmerby.

"Kommer bli jättesvårt"

Domaren har avgett sin förklaring till varför matchen avbröts och nu har båda föreningarna fem dagar på sig att skicka in sina förklaring. 

– Det går att ses som två skilda ärenden eftersom domaren varken hört eller sett något. Nu ska föreningarna ange sina förklaringar till varför matchen inte blev färdigspelad. Vi har inte fått någon anmälan kring de här kränkande eller rasistiska kommentarerna från Tenhults sida, men det förutsätter jag kommer. Då blir det ett ärende där den utpekade spelaren får svara.

Om ingen annan än de två spelarna hört eller sett något, hur svårt blir det att avgöra om det förekommit rasism?

– Det kommer bli jättesvårt. Ord står mot ord och om det inte dyker fram något bra bevis blir det svårt. Våra representanter är domartrion plus en kontrollant som var på matchen. De är våra öron och ögon, men de har varken sett eller hört något.

Vad kan det bli för straff om ni kommer fram till att VIF-spelaren uttryckt sig rasistiskt?

– Då kan man förlora matchen med 3-0. SvFF har skärpt till reglerna kring de här sakerna och skärpt möjligheten för bestraffningar.

"Hör ihop"

Mats Larlind säger att det troliga är att man avgör båda ärendena samtidigt, om Tenhult lämnar in en anmälan.

– Jag förmodar att det avgörs så, det vore märkligt att första döma det ena och sedan det andra. Det hör ändå ihop, men spelaren har i det här fallet inte blivit anmäld ännu. 

När kan det avgöras?

– Disciplinnämnden kommer handlägga ärendet och föreningarna har fem dagar på sig. Nästa onsdag kanske det tas upp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt