Annons:

  • Bolltryggare VIF tillbaka i trean – planen för framgång är klar

    Division 3-nykomlingen Vimmerby IF har tränat mycket på att spela på små ytor under försäsongen. Patrik Gunnarsson gör sin tredje säsong som tränare för VIF som inleder säsongen med hemmapremiär mot Eneby BK på långfredagen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Bolltryggare VIF tillbaka i trean – planen för framgång är klar

    Karlo Goranci, förra säsongen i Gullringens GoIF, har klivit in som spelande assisterande tränare i Vimmerby IF. "Vi har spelare för att kunna vara spelförande, men det krävs en del för att klara av det", säger Goranci. Foto: Ossian Mathiasson

  • Bolltryggare VIF tillbaka i trean – planen för framgång är klar

    Vimmerby IF har många intressanta spelare men det är inte den bredaste truppen i jämförelse med konkurrenterna. Foto: Ossian Mathiasson

Bolltryggare VIF tillbaka i trean – planen för framgång är klar

Det är ett mer bolltryggt Vimmerby IF som ska ta division tre med storm i år. Nåväl, förhoppningen är att det ska räcka till åtminstone ett nytt kontrakt för nykomlingen.

– Vi vill äga en del boll och sen gäller det att få till slutprodukten också, säger tränaren Patrik Gunnarsson.

Annons:

I många år var Vimmerby IF en klubb med division två- och tre-status på herrsidan. Hösten 2019 tog den eran slut när laget trillade ur division tre. En pandemi senare är VIF återigen den solklara herren på täppan när det gäller herrfotbollen i Vimmerby kommun.

– När jag kom till Vimmerby fick jag till mig att vi skulle upp i trean igen. Första året präglades ju av pandemin, men förra året lyckades vi lösa ett avancemang. Vi satte stenhård press på oss själva och klarade av det på ett rätt så galant sätt, säger Patrik Gunnarsson. 

”Rena spetsspelare”

Jämfört med förra säsongen har Vimmerby tappat bland annat Niklas Gunnarsson och Anton Brorsson till Södra Vi IF. Två spelare som säkerligen hade varit med och konkurrerat om startplatser i division tre. På pluskontot finns två klassmittfältare i form av Simon Larsson och Karlo Goranci. Båda med ett förflutet i Vimmerby och där den sistnämnda senast kommer från ett uppdrag som spelade tränare i Gullringen.

– Karlo och Simon är rena spetsspelare, som båda har spelat i division två och tre. Det var den typen av spelare vi ville få in. Vi hoppades på Oskar (Stejdahl) också, men han hamnade i Åtvidaberg till slut.

Mycket träning på små ytor

Den kanske största skillnaden jämfört med förra året är det faktum att Karlo Goranci klivit in som spelande assisterande tränare. Tanken är att han ska vara med och sätta en hel del prägel på laget.

– Under försäsongen har vi tränat väldigt mycket på att spela på små ytor. De träningar Karlo varit ansvarig för har det handlat mycket om bolltrygghet. Vi ska försöka spela lite annorlunda jämfört med hur vi spelade förra året. Då vann vi mycket boll genom att sätta hög press och sedan gå på avslut. Nu har vi tränat lite mer på att kunna ha ett eget spel ända nerifrån och hitta ut i allt vi gör. I vissa lägen kanske det till och med kan bli lite dumdristigt, men vi vill äga en del boll och sen gäller det såklart att få till slutprodukten. Givetvis måste vi vara smarta också, det är ett steg att ta från fyran till trean, konstaterar Patrik Gunnarsson.

Hur ser ditt och Karlos samarbete ut?

– Vi har ansvar för olika träningar, men har såklart en dialog hela tiden. Karlo är duktig på att få till det taktiska, hur vi ska sätta press och så vidare. På träningarna har vi använt boll till 90-95 procent och det har genererat i en helt annan bolltrygghet, många spelare har vuxit där. Jag ser det också som en positiv grej att ha en tränare på planen under matcherna. Där gäller det att vi synkar och ger ut samma direktiv under matchernas gång.

”Försökt hitta en balans”

Patrik Gunnarsson och Karlo Goranci känns på förhand som en spännande tränarkonstellation. Men det känns också som två olika fotbollsfilosofier där det gäller att hitta en bra balans för att få bästa resultat.

– Vi har försökt att hitta en balans i träningarna så att det inte blir för stora kontraster. Jag tycker att vi har kommit dit och det kommer bli bättre och bättre med tiden. ”PG” är kanske lite mer av den gamla skolan, men vi håller på att hitta varandra och har ett bra samarbete, säger Karlo Goranci.

Goranci, som kommer att bli en mycket viktig kugge på VIF:s mittfält, förklarar vidare hur man vill att laget ska spela:

– Det ska i grunden inte vara det raka spelet där vi slår iväg bollen och sen sätter hög press. Vi har spelare för att kunna vara spelförande, men det krävs en del för att klara av det. Vi kommer att göra misstag under resans gång och det är bara att acceptera och lära sig av det. Det bästa för en spelares utveckling är inte att tänka säkerhet hela tiden.

Tunt på bredden

Vimmerby kommer, likt förra säsongen, att spela 4-3-3. På papperet känns det som att nykomlingen har en bra elva och där bakom finns det en hel del talang. Frågan är om spelarmaterialet räcker för mer än en kamp på den nedre halvan av tabellen?

– Jag tycker att truppen känns helt okej, även om det kan vara lite tunt på bredden. Det har vi fått känna av de senaste veckorna där skador och sjukdomar har ställt till det för oss. Vi har ändå varit 12 till 15 man som gnuggat på och vi har duktiga ungdomar som är med och stöttar upp och får viktig erfarenhet, säger Patrik Gunnarsson.

Vilka spelare ska ni luta er emot?

– Jag tycker att vi är starka i alla lagdelar. Kollektivet blir viktigt. Laget är viktigare än att peka ut enskilda spelare.

Och målsättningen?

– Rakt av känner jag att målsättningen är att hålla oss kvar i division tre. Det kan låta lite fegt, men man måste vara realist och många av de lag vi ska möta har varit i division tre ett tag. Jag anser att det handlar om att vi ska etablera oss i trean i ett par år och sen får vi se vad ungdomsverksamheten kan ge och att vi på sikt kan ta oss upp i division två, säger Patrik Gunnarsson.

Fakta

Vimmerby IF (division tre)

Nyförvärv: Karlo Goranci (Gullringens GoIF), Simon Larsson (Västerviks FF). Dessutom kommer Mojeb Abdul Majed, som bor i Linköping, att finnas tillgänglig i klart större utsträckning än förra året.

Förluster: Anton Brorsson (Södra Vi IF), Niklas Gunnarsson (Södra Vi IF), Ludwig Strömbom (BK Ljungsbro) och Johan Carlsson.

Seriefavoriter: ”Jag har inte så mycket koll, men tror att Ljungsbro kan vara med i toppen. Får Adas till det är de nog också med där uppe”, säger Patrik Gunnarsson.

Vimmerbys motståndare i division 3 Nordöstra Götaland: Adas United IF, BK Ljungsbro, Borens IK, Eneby BK, Hemgårdarnas BK, Hvetlanda GIF, IF Haga, Kisa BK, Lindö FF, Myresjö-Vetlanda FK, Västerviks FF.

Seriepremiär: Eneby (hemma) fredag 7 april.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt