Annons:

Från Solsidan till tränarroll i VIF:

Mats Nilsson, mångårig medarbetare på Astrid Lindgrens Värld och skådespelare i TV4-serien Solsidan, är ny assisterande tränare i Vimmerby IF. Foto: Vimmerby IF/Ossian Mathiasson

Från Solsidan till tränarroll i VIF: "Blev överraskad när han ringde"

Han har synts till i flera säsonger av populära TV4-serien Solsidan och är mångårig medarbetare på Astrid Lindgrens Värld. Nu kliver han in i rollen som assisterande tränare i division 3-laget Vimmerby IF. 

Annons:

Meriterade Fredrik Falkevall är ny huvudtränare i Vimmerby IF och nu har division 3-laget gjort klart med en överraskande lösning på posten som assisterande tränare. 

Mats Nilsson, skåningen som har bott i Vimmerby och jobbat som skådespelare, regissör och teknisk produktionsledare på Astrid Lindgrens Värld sedan slutet av 90-talet, kliver in i VIF:s tränarstab 2024. 

– Jag blev väldigt glad när ”Bragge” (Stefan Bragsjö) ringde mig strax efter jul och kollade om jag var intresserad. Jag jobbade som teaterlärare på gymnasiet när jag flyttade hit och spelade först i Frödinge och sedan i Vimmerby 1997. Jag har för mig att jag gjorde mål i premiären i division 4 elit. Det var ett gött gäng i Vimmerby och därefter har jag inte pysslat så mycket med fotboll, säger Mats Nilsson och fortsätter: 

– Jag blev överraskad när han ringde och sa att jag behöver fundera på det eftersom det är ett ganska stort åtagande rent tidsmässigt. Jag har ett krävande jobb på ALV. Det var viktigt för mig att få tänka igenom det och sedan var det egentligen ingenting att tveka på. Jag ser det som en rolig utmaning med att testa på något nytt och ha något utanför jobbet.

Dykt upp i Solsidan flera gånger

Mats Nilsson jobbar sedan några år tillbaka som teknik produktionsledare på Astrid Lindgrens Värld och ser fram emot sitt första tränaruppdrag i fotbollens tjänst. 

– Det jag har med mig från yrkeslivet är att jag har jobbat i många situationer där man ska prestera under press, gärna på en hög nivå, och hur man hanterar det. Det är lite så det är tänkt att jag ska användas då Fredrik (Falkevall) står för fotbollsexpertisen. Det är två helt olika verksamheter, men som ändå har vissa paralleller vad gäller att jobba i grupp gentemot givna mål. 

Mats Nilsson är mångårig arbetare på Astrid Lindgrens Värld. 

– Jag jobbade länge som regissör inom teatern på Astrid Lindgrens Värld och frilansade sedan som skådespelare i många år. Det har inte blivit lika mycket efter att jag fick jobbet som teknisk produktionsledare på ALV 2019. 

Han har vid flera tillfällen dykt upp som skådespelare i den populära TV4-serien Solsidan, antingen som lärare eller rektor. 

– Första gången var väldigt länge sedan, men produktionen tycker att det är roligt att det är samma gubbe som återkommer i serien. Min karaktär var lärare från början och sedan blev han rektor, lärare igen och rektor en gång till. Det är fyra gånger jag har varit med i Solsidan. Jag var med i den senaste säsongen som spelades in i april. Jag har gjort mest teater och musikal på scen, inte så mycket film och tv. Nu gör jag inte så mycket med tanke på jobbet på ALV utan det är mer när någon hör av sig och jag känner att jag har möjlighet. 

"Djupt intresse inom fotbollen"

Jobbet som teknisk produktionsledare tar mycket tid. 

– Vi har en ganska gedigen säsong som rullar igång nu. 

Hur ska det bli att kombinera de två jobben?

– Vi har i alla fall premiär med Vimmerby IF först, säger han och skrattar. 

– Mitt grundschema ligger 8-17 på ALV och jag kan försöka styra mina helger med tanke på att det är matcher på helgerna. Jag har pratat med mina chefer på ALV och det känns bara stöttande. Det är skönt att ha något annat att fokusera på så det inte bara blir jobb, jobb, jobb. Jag har ett djupt intresse inom fotbollen och konsumerar väldigt mycket fotboll. Det är kul att verka för föreningen som jag tycker gör mycket bra saker. Det känns väldigt kul samtidigt som det är väldigt nytt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt