Annons:

VIF Fotboll För Alla taggat inför Malmö Open och SM

Christian Nilsson, Joakim Elvingsson och Fredrik Ekelund är tre av Vimmerby IF:s veteraner i Fotboll För Alla-laget. I helgen jagar de nya SM-medaljer. Foto: Jakob Karlsson

VIF Fotboll För Alla taggat inför Malmö Open och SM

Förra året blev det en snöplig 1-0-förlust i finalen. I år vill Vimmerby IF:s Fotboll För Alla-lag ha revansch i Malmö Open. – De flesta är laddade, men inte alla. Vi får försöka peppa dem, säger försvarsgeneralen Joakim Elvingsson.

Annons:

Malmö Open är en av världens största idrottsevenemang för idrottare med funktionsnedsättning. I helgen samlas cirka 2 500 med 25 olika nationaliteter i Malmö för att göra upp i drygt 20 sporter.

18 av dem kommer från Vimmerby. Niklas Johansson ska tävla i bowling och Vimmerby IF:s Fotboll För Alla-verksamhet ställer upp med två lag. I går satte sig 17 förvantsfulla lirare på bussen till Malmö. FFA-veteranen Joakim Elvingsson har toppat formen tillsammans med de andra spelarna.

– Vi har tränat mycket kondition och kört mycket teknik och skott, så vi borde vara i bra form, säger han.

Nära att sluta

Det här är andra året som VIF:s FFA-lag ställer upp i Malmö Open. Ifjol blev det en silvermedalj.

– De vi mötte i finalen vann med 1-0, men jag kommer inte ihåg så mycket av matchen.

Hur är sammanhållningen i laget?

– Den är rätt så bra, men ibland kan man tröttna på varandra. Det gäller att få i sig vätska och mat och att peppa varandra.

Tröttna på fotbollen var Joakim Elvingsson på väg att göra.

– Jag mådde inte så bra under en period och kände att jag inte ville längre, men när jag berättade för de andra sa de att de ville att jag skulle fortsätta och att de gillar mig. Så då fortsatte jag och det ångrar jag inte. Man får motivation och inspiration av fotbollen och det är roligt att åka iväg och spela cup och träffa andra människor.

– Det visar på vilken gruppdynamik som finns i det här laget. Så fort någon vill lägga av eller är på väg att tröttna så går de andra ihop och säger att de vill att personen ska fortsätta, säger tränaren Magnus ”Budo” Ericsson.

 "Får peppa varandra"

Vimmerby IF ställer upp med ett lag i division två och ett i division tre. Årets upplaga av Malmö Open räknas också som SM för fotbollen. Men vägen till medalj är lång. Bara i gruppen väntar sju matcher, bland annat mot Grunden BoIS och några danska lag.

– Det blir tufft, men man får peppa varandra. Jag tror att vi klarar det. Det ska bli roligt att möta några danska lag, när vi gjort det tidigare har vi vunnit, säger Joakim Elvingsson.

Hur är det att dra på sig VIF-dressen?

– Det är härligt. Man känner sig hedrad.

Magnus ”Budo” Ericsson har jobbat med det här laget i flera år. Resorna betyder lite extra för ungdomarna.

– De tycker alltid att det är kul att komma iväg och att det händer något. Det här handlar om att ha kul och det lyckas vi alltid med. Vissa ser säkert mer fram emot middagen på lördag än matcherna, men de här resorna ger dem något att prata om, de växer som personer, får ta eget ansvar och lär sig att söka nya kontakter. För mig ger det en otrolig glädje att jobba med det här laget. Jag ger allt jag har och de ger allt som de har i sina hjärtan.

”Utvecklingen otrolig”

FFA-laget träffas en gång i veckan och på senaste träningen var hela 22 spelare på plats.

– Varje år kommer det in ett par nya och vår målsättning är en verksamhet som är tillgänglig för alla. Sedan är det svårt att nå de här människorna, men det löser sig genom olika nätverk som vi har.

Vad betyder det här laget för föreningen?

– Det ger oss ett annat fokus. Här handlar det om att utveckla människor och att ha roligt och de här spelarna är våra bästa ambassadörer och förebilder. De ställer alltid upp som funktionärer och är glada och trevliga. Det är drömmedlemmar för en förening. Jag tycker att det lyfter vår förening en nivå till. Sedan ser man hur mycket de utvecklas av fotbollen. Många är introverta och utstrålar ingenting när de kommer till oss, men sedan får de ett annat sammanhang och en större självkänsla. Att se den utvecklingen är helt otrolig.

FFA-laget har flera SM-medaljer i prisskåpet. I helgen kan det bli ytterligare någon. Joakim Elvingsson har framgångsreceptet klart för sig.

– Målet nu måste vara att komma till semifinal. Går vi till final är det en bonus. Vi har ett ganska bra försvar, men offensiven är lite bättre. Det är viktigt att vi alltid har en back kvar hemma. Båda kan inte springa upp i anfallet, säger Joakim Elvingsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt