Annons:

Polarna flyttar för att förverkliga sin dröm: att leva på golfen

Viktor Nyström, Robert Blom och Rasmus Rosin börjar på golfgymnasium efter sommarlovet. Foto: Linus Johansson

Polarna flyttar för att förverkliga sin dröm: att leva på golfen

Drömmen är att leva på sin sport. Därför flyttar Viktor Nyström, Robert Blom och Rasmus Rosin hemifrån som 16-åringar. Efter sommarlovet börjar de på golfgymnasiet i Linköping.
– Det är det här vi lever för. Drömmen är att kunna livnära sig på golfen, säger Viktor Nyström.

Annons:

Vi träffar Vimmerbykillarna Viktor Nyström och Robert Blom samt Storebrokillen Rasmus Rosin på torget i Vimmerby. Det går inte att ta miste på att alla tre är nöjda över sitt gymnasieval. I augusti flyttar de till Linköping för att ägna tre år åt studier och golf. Ja, kanske främst golf.

– Alla tre har spelat golf länge och det är det här vi brinner för. Vi vill bli bättre och det kommer vi att bli på golfgymnasiet, säger Viktor Nyström.

– Det här är ett steg i utvecklingen. Man måste inte ta det, men det är ett bra sätt att försöka komma vidare på, säger Rasmus Rosin.

Robert Blom fyller i:

– Att gå på ett golfgymnasium gör det lättare att knyta kontakter, komma ut på touren och såna grejer.

Ingen stor grej

Att flytta hemifrån redan som 16-åring är inte heller något som skrämmer trion.

– Det känns inte som någon stor grej. Hade man inte känt någon annan hade det väl varit lite värre, säger Rasmus Rosin och berättar att de kommer att bo på ett internatboende, givetvis precis bredvid golfbanan.

Att Rosin, Nyström och Blom alla kom in på golfgymnasiet måste ses som en jätteprestation. Fem killar och en tjej kom in och då var en plats reserverad åt en kille från Linköping. Totalt var det 30-40 stycken som sökte in.

College i USA

Alla tre har höga planer med sin golfsatsning.

– Jag vill ju komma så långt som möjligt och kunna leva på det. Det är så klart drömmen. Tänker man ett steg ner så vill jag gå på college i USA, det vore riktigt sjukt. Då gäller det att utvecklas under de här tre åren och det har vi verkligen förutsättningar till, säger Viktor Nyström.

– Målet är ju att kunna leva på golfen när jag blir äldre. Nu handlar det bara om att utvecklas och jobba på, konstaterar Robert Blom.

– Jag vill kunna livnära mig på golfen. Helst som spelare, men om det skiter sig är tanken att kunna bli tränare istället. Jag ser gymnasietiden som en chans att utvecklas och sen får jag ta det vidare därifrån, säger Rasmus Rosin.

”Är riktigt ojämn”

Lägst handicap av de tre har just nu Rasmus Rosin med 3,7. Viktor Nyström ligger på 4,4 och Robert Blom på 4,6. Den som har varit nere på lägst handicap är Viktor Nyström, som har varit så lågt som 3,3.

Hur skulle ni beskriva er som golfspelare?

– Jag har en ganska hög högstanivå, men måste förbättra min lägstanivå. Oftast ligger jag rätt bra till, men ibland blir det skitrundor. Sen slår jag ganska långt, det är väl min styrka, säger Viktor Nyström.

– Jag är riktigt ojämn. Det blir inte så mycket par utan det kan bli jättemycket birdies och sen lite triple-bogeys också. Jag har oftast något skithål som förstör. Men en styrka är att jag kan göra rätt mycket birdies, säger Robert Blom.

– Jag är väl tvärtemot Robert då jag är väldigt jämn och gör mycket par. På slutet har jag ändrat lite i min gameplan och försökt spela lite mer aggressivt och det har lett till lite bättre resultat. Sen kan jag vara ganska arg ibland, men det är vi alla tre, skrattar Rasmus Rosin.

Trion har en hel del tävlingar framför sig den närmaste tiden. Det som kanske sticker ut mest är Viktor Nyströms och Rasmus Rosins start i JSM kommande vecka.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt