Annons:

Förbundet hänvisar till regelverket: ”Ingen stor fråga”

Vimmerby IBK tappar tre spelare då Smålands Innebandyförbund har dragit tillbaka dispenserna. Foto: Linus Johansson

Förbundet hänvisar till regelverket: ”Ingen stor fråga”

Tidigare i dag kunde vi berätta att Smålands Innebandyförbund har dragit tillbaka dispenserna för tre av Vimmerby IBK:s spelare. Det gör att de inte längre kan spela i klubbens damlag i division två.
– Beslutet följer helt den dispensregeln som finns, säger Johan Schönbeck, verksamhetsledare på Smålands Innebandyförbund.

Annons:

Tidigare i veckan fick Vimmerby IBK veta att det är slutspelat i klubbens A-lag för 15-åringarna Greta Koponen, Moa Edgren och Edith Edvardsson.

Johan Schönbeck på Smålands Innebandyförbund förklarar turerna:

– Det är inget konstigt med det här beslutet, vi har ett regelverk att följa. Svenska Innebandyförbundet har sedan 2014 en nolltolerans mot spelare med B-licens (15 år och yngre) i seniorspel. Smålands Innebandyförbund har dock haft en lokal dispens eftersom vi har ett antal mindre föreningar som har svårt att få ihop ett seniorlag. Den dispensen innebär att om du har under 15 spelare med så kallad A-licens så kan du få dispens för så många yngre spelare som det krävs för att ha 15 spelare i truppen. Vid starten av serien hade Vimmerby tolv spelare med A-licens och fick då dispens för tre spelare, helt enligt regelverket. Nu har de lyckats rekrytera flera spelare, vilket är jättepositivt. Det gör också att de här tre dispenserna bryts.

Ser enbart till föreningarna

Dispensregeln har kommit till för klubbarna, inte för den enskilda spelaren, betonar Johan Schönbeck.

– Dispensen har inget med spelarens utveckling att göra utan är till för att rädda de små föreningarna, om vi nu kan räkna Vimmerby dit. Därför är det här ingen stor fråga överhuvudtaget. Sen förstår jag att de spelare som nu har gjort ett antal matcher i division två och inte kan vara med längre tycker att det känns tråkigt. Men dispensregeln skulle jag säga har varit till Vimmerbys fördel, utan den kanske de inte hade haft ett lag att starta serien med.

Åldersdispens

Greta Koponen sa i en intervju med Dagens Vimmerby att hon nu kommer att få lägga ned sin innebandykarriär eftersom hon inte har något lag att spela i. Det stämmer inte, menar Johan Schönbeck.

– Vimmerby har ett lag anmält i F01-serien, där de ska spela med spelare födda 2002 och 2003. Så att hon inte skulle ha något lag att spela i kan jag inte se. Men skulle man inte ha ett lag att spela i så går det istället att göra en dispensansökan på det sättet. Då kan man söka en så kallad åldersdispens för att få använda de här tre tjejerna i sitt seniorlag.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt