SHOW AV GREEN NÄR VIBK TOG SPRÅNG MOT DIVISION 1

VIBK fick jubla hela åtta gånger om hemma mot Jönköping. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby IBK besegrade KFUM Jönköping planenligt med 8-3 på fredagskvällen. Lika viktigt för VIBK var att Ingelstad förlorade borta mot Slätafly. Nu har VIBK ett klart grepp i uppflyttningskampen.

I och med att Vimmerby IBK vann klart mot KFUM Jönköping och Slätafly vann komfortabelt mot Ingelstad drygade VIBK ut försprånget i jakten på en division 1-biljett. VIBK är nu, med fem omgångar kvar, hela nio poäng före just Ingelstad.

Men vi börjar från första tekning.

Tre minuter efter att Jonatan Green kritat på för två nya år i VIBK-dressen öppnade han målskyttet inför hemmapubliken. 2-0 dröjde tills drygt halva perioden var spelad. Då hittade Green fram till Johan d.ä Carlsson, som sköt upp VIBK i tvåmålsledning.

Några minuter senare såg Albin Alfonsson till att det blev 3-0 och med knappt en minut kvar av perioden bjöd Vimmerby på en blixtrande kontring. Patrik "Bobby" Karlsson hittade en fri Jack Fridh med ett långt utkast: 4-0.

Med 15 sekunder kvar missade gästande Jönköping en straff.

Jönköping kom närmare

Drygt två minuter in på den andra akten utökades ledningen till 5-0. Det var Jonatan Green som återigen hittade nätet.

Men efter det hände något.

VIBK tappade energi och Jönköping viss luft under vingarna. Först kom 5-1 och bara några minuter senare kom även 5-2. VIBK hade tappat fart och Jönköping såg sin chans att ta sig in i matchen.

Men efter 15 minuter drog Jönköping på sig en onödig straff och Jonatan Green gjorde inte om gästernas misstag från den första perioden. Green var kylig och gjorde sitt tredje för dagen fram till 6-2.

Skada på kaptenen

Jönköping var tvunget att chansa något mer i början av den tredje och gjorde också det. Något högre press gav dock inget resultat utan 6-2 stod sig långt in i perioden.

Sex minuter in på den tredje perioden drog hemmapubliken efter andan. Lagkaptenen Johan "JC" Carlsson blev liggande på golvet och vred sig i plågor. Han ställde sig upp en stund senare och hoppade, med lite hjälp, av planen. Något mer spel blev det dock inte för den viktige backen i matchen.

11.59 lyckades Jönköping hitta en 6-3-reducering och ge nerv åt matchavslutningen. Men VIBK spelade av matchen på ett bra sätt och när Jönköping åkte på matchens första utvisning med fyra minuter kvar var saken i princip klar.

Efter 17.20, i slutet av powerplay-spelet, avgjorde sedan John Pettersson matchen definitivt. Hans 7-3-mål kom på passning av Albin Alfonsson.

Jönköping försökte och tog ut målvakten, men i stället kunde Jack Fridh göra sitt andra för dagen och fastställa slutresultatet till 8-3 i tom målbur.

Mer om matchen senare.

Poäng VIBK: Jonatan Green (3+1), Jack Fridh (2+0), Albin Alfonsson (1+2), Johan d.ä Carlsson (1+1), John Pettersson (1+0), Victor Wall (0+1), Patrik Karlsson (0+1).