Annons:

Vimmerby IBK:s tränare Michael Elmér har sin åsikt klar och tycker att förbundet ska stänga ner årets division 1-säsong. Foto: Ossian Mathiasson

VIBK-tränaren vill se nedstängning: "Finns ingen samhällsnytta i att vi ska spela"

Svenska Innebandyförbundet har förhoppningar om att starta upp division 1 vecka sex. Vimmerby IBK:s tränare Michael Elmér är av åsikten att säsongen ska stängas ner. 
– Jag hoppas att man ser att idrotten på den här nivån är mindre viktig, säger han.

Annons:

Lördagen den 23 oktober är senaste gången som Vimmerby IBK spelade en match i division 1. Det var i den fjärde omgången som VIBK svarade för en stark vändning och övertidsvann med 9–8 hemma mot Linköpings FBC. 

VIBK har varken tränat eller spelat matcher sedan dess till följd av coronapandemins tydliga grepp om samhället. 

Svenska Innebandyförbundet meddelade i slutet av förra veckan att förhoppningen är att återuppta herrarnas division 1 i februari. Upplägget i scenario B för division 1 utgår från att respektive serie delas in i två grupper. 

”Det råder fortsatt stor osäkerhet om uppstart enligt det scenariot kommer att vara möjligt, men av planeringstekniska skäl behöver förberedelserna nu påbörjas. Definitivt beslut kommer tas senast den 1 februari”, skriver Svenska Innebandyförbundet på sin hemsida. 

"Ingen samhällsnytta i att vi ska spela"

Michael Elmér, tränare i Vimmerby, tycker att den här säsongen ska stängas ner. 

– Jag är rätt säker på att regeringen har tagit ett nytt beslut om fortsatt nedstängning före den 24 januari. Det finns ingen samhällsnytta i att vi ska spela, det vore ett helt felaktigt beslut att köra igång. Ska man köra igång så tror jag i så fall på scenario c eller d, att vi ska köra igång i april och spela in i maj-juni med en enkelserie. Det är det enda jag kan tro på i det här läget, säger Michael Elmér. 

Hur ser du på att förbundet siktar på spel i mitten av februari och ska komma med besked före den 1 februari?

– Jag förstår varför man är försiktig och varför man inte vågar ta ut det som allmänheten kanske tror i dag. Många av oss tror inte att serien kommer återupptas då man vet att det kommer bli en fortsatt nedstängning. Jag kan förstå att förbundet, som påverkas av vad regeringen bestämmer, måste vara försiktiga och inte kan blåsa av säsongen nu. Det är ett beslut som de kan få ångra i mars-april om man kan spela då, säger han och fortsätter: 

– Ska jag tala från idrottshjärtat när det gäller det sportsliga och hur liten del vår verksamhet är så har jag svårt att se varför man inte kan ställa in resten av säsongen. Vi har inga spelare som lever på innebandyn på den här nivån. 

"Inte bara vi som tycker det"

Alla idrottsanläggningar i Vimmerby kommun hålls stängda till åtminstone 24 januari, något som skulle innebära få träningspass inför en eventuell uppstart i mitten av februari. Elmér tror inte att division 1-serien kommer igång.

– Om man kommer igång så blir det både rättvist och orättvist. Föreningar har olika förutsättningar. Vi som nykomling i serien mådde bra av att ha bra försäsong och jobba på. Vi hade två segrar i sudden och två förluster efter fyra omgångar. Det är helt okej resultat som nykomling. Var vi står i dag och vad det skulle innebära för oss att köra igång igen kan ingen veta. Jag tycker att man kan ställa in hela säsongen men ska vi köra igång så får vi rätta oss efter de förutsättningarna. Det är inte bara vi som tycker det. 

Hur ser motivationen ut hos dina spelare?

– Det är väldigt skiftande. Det som är jobbigast för de flesta är att man går och väntar på besked. Har vi något att spela för så är jag säker på att det kommer finnas motivation. Skulle det inte gälla någonting så kommer inte motivationen finnas till det. Även om det är kul att coacha och spela innebandy så är det tävlingsnerven som man är ute efter. 

Så vill Elmér att förbundet agerar

Det finns flera andra försvårande omständigheter till att division 1 ska komma igång. 

– Hur det blir med division 2 kommer bestämmas om ett par veckor. Om de ställer in säsongen så kan man inte ramla ner eftersom det redan är för många lag. Det finns 14 lag på tolv platser eftersom alla kvallag fick gå upp. Skulle vi eller något annat lag ramla ur division 1 så innebär det att det skulle bli mellan 15 och 17 lag i den småländska division 2-serien.

Hur vill du att förbundet agerar om du själv får bestämma?

– Jag hoppas att man ser att idrotten på den här nivån är mindre viktig och att man går till ett bokslut med att säsongen 20/21 blev en säsong som inte blev en säsong. Man stryker alla resultat, startar om i september 2021 och hoppas att alla är vaccinerade och att det har gått bra. 

"De vill inte ställa in säsongen"

Elmér känner dock at det finns en stor vilja från förbundet till att spela även om det blir in i maj/juni. 

– Jag är rädd för att förbundet kommer vänta in i det sista, man vill verkligen inte ställa in säsongen. Man drar sig för att ta ett sådant beslut förrän man verkligen måste det. Det finns ett scenario D om att spela fram till juni, domarsituationen och övergångsregler gör det inte enkelt. Det vore bra om man tog ett beslut om att stänga ner säsongen så fort som möjligt. Det kommer inte bli som vanligt. Sikta på september 2021 och se till att vi kan komma igång och träna gemensamt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt