VH FÖLL MOT FAVORITEN FÖR FEMTE GÅNGEN

Kristianstads IK vann kvalseriedramat i Vimmerby med 1-0. Foto: Ossian Mathiasson

Det finns ett spöke för Vimmerby Hockey den här säsongen. Eller rättare sagt två. Det är Kristianstads IK och Victor Ragnewall. Skåningarna vann med 1-0 i VH:s hemmapremiär i kvalserien.

Efter de två inledande kvalseriematcherna i norr var det dags för Vimmerby Hockeys historiska hemmapremiär i en kvalserie till Hockeyallsvenskan. Mångas favorit till att vinna hela serien och ta steget upp i Hockeyallsvenskan var det som väntade.

Den som väntade sig en enorm publikanstormning blev nog besviken, men Vimmerby började i alla fall piggt under öppningsperiodens första fem minuter mot Kristianstads IK.

VH var det något bättre laget genom hela den första perioden. Anton Carlsson hade periodens bästa chans, men när målet var tomt sköt han över. Eddie Levin fick också ett mycket fint läge, men hans skott satt i plocken på Victor Ragnewall.

Efter drygt 16 minuter fick hemmalaget matchens första numerära överläge. VH fick bra tryck på skåningarna, men det ledde inte till något mål.

Skotten i period ett blev 7-3.

Utnyttjade sitt första powerplay

Vimmerby fick även matchens andra powerplay knappt fyra minuter in på den andra akten. Den gången var spelet i numerärt överläge allt annat än värmande och VH var snarare illa ute ett antal gånger.

Efter två misslyckade powerplaychanser hängde förstås en hemmautvisning i luften och drygt åtta minuter in på mellanakten åkte William Alftberg ut för tripping.

Kristianstads IK vet likaväl som Vimmerby betydelsen av att uttnytja de här chanserna när det verkligen gäller. Emil Öhrvall fick skottläge och 30 sekunder in på utvisningen var det 0-1. Skottet satt mellan benen på Robin Christoffersson.

Vimmerby skapade några fina lägen för att utjämna, men Victor Ragnewall stod i vägen varje gång. Vimmerby hade lite svårare att ta sig till de riktigt farliga målchanserna i den här perioden. Skotten i den andra perioden blev 9-7.

Tuff start

Det blev inte alls den start Vimmerby önskat sig på den tredje perioden. Oskar Humble åkte ut redan efter tre minuters spel och Kristianstad fick på nytt chansen i fem mot fyra. VH gjorde ett starkt jobb i boxplayet – men precis när det led mot sitt slut åkte William Dageryd ut för slashing.

Kristianstad fick aldrig spela fem mot tre, men tiden i numerärt underläge fortsatte. Inte särskilt långvarigt emellertid. Oscar Lundin höll nämligen fast Anton Carlsson i ett omställningsläge och redan efter 30 sekunder blev det fyra mot fyra.

Tiden sprang dock iväg utan att något lag skapade något superfarligt. I Vimmerbys kvitteringsjakt kom nästa smäll. Med sex och en halv minut kvar att spela åkte Eddie Levin ut för en slashing i anfallszon.

VH städade dock av de två minuterna på ett förtjänstfullt sätt, men viktig forceringstid försvann onekligen. Med 90 sekunder kvar fick Adam Petersson ett bra läge, men Ragnewall var som så ofta omutlig.

Strax därpå fick Vimmerby chansen att ta timeout. Samtidigt plockade man målvakten och gick för sex mot fem-spel. Med 50 sekunder fick Isac Göransson ett kanonläge, men Ragnewall höll tätt. Med sju sekunder kvar fick Oscar Humbe skottläge. Pucken satt i magen på Ragnewall.

Någon kvittering blev det aldrig och trots att VH vann skotten med 23-12 så vann Kristianstads IK matchen med 1-0. Mer om den senare.