Annons:

VIMMERBY MS DROG IN ENORM SUMMA PÅ ANBUDEN

Vimmerby MS drog in över 2,7 miljoner kronor på anbud under Semesterracet. Bilen med nummer 993 var en av de populäraste att lägga bud på. Foto: Linus Johansson

VIMMERBY MS DROG IN ENORM SUMMA PÅ ANBUDEN

Stora pengar ut och ännu större pengar in. Så ser verkligheten ut för Vimmerby MS när Semesterracet arrangeras. Den överlägset största inkomstkällan under tävlingen är de så kallade anbuden. I år drog dessa in över 2,7 miljoner kronor till klubben.

Annons:

Folkrace är en väldigt udda sport på det sättet att alla som ställer upp i en tävling får förbereda sig på att förlora sin bil. Varje tävlingsdag får man lägga anbud på de bilar som inte ska köra vidare i den aktuella tävlingen. Ett anbud kostar 200 kronor och de pengarna går rakt ned i den arrangerande klubbens ficka. Många väljer också att lägga flera anbud på sin egen bil för att om möjligt få behålla den.

Den som sedan blir dragen som anbudsvinnare för en bil betalar 8 000 kronor till den tidigare ägaren av bilen. 

Drygt 2,7 miljoner kroor

I en så stor tävling som Semesterracet är det enorma summor i omlopp när det gäller anbuden.

2019 slogs nytt rekord i antal anbud, då var de 10 625 stycken. Efter pandemin har jakten på bilar ökat ytterligare och förra året hamnade antalet anbud i Semesterracet på 13 522 stycken. I år blev det en liten höjning till 13 659 anbud. Det innebär att Vimmerby MS vinst på själva anbuden landade på en bit över 2,7 miljoner kronor. Detta trots att antalet startande bilar var runt 100 färre än föregående år. Redan tidigt i veckan syntes det dock att det inte skulle ha någon större inverkan på antalet anbud.

– Det verkar inte som att vi kommer att tappa så mycket på anbuden sett till hur det har sett ut under de första dagarna, sa VMS-ordföranden Roger Karlsson efter den andra tävlingsdagen.

Allra flest anbud blev det som vanligt under den sista dagen, då hela 5 502 anbud lämnades in.

"Tävlingarna som försörjer klubben"

Han konstaterar att anbudspengarna är viktiga för att Vimmerby MS ska göra ett bra ekonomiskt resultat på Semesterracet.

– Det är tävlingarna som försörjer klubben så det är avgörande att få till dem på ett bra sätt. Vi har både stora inkomster och stora utgifter i samband med Semesterracet och vi kanske inte kommer att få till samma ekonomiska resultat som vi fick förra året, men det är svårt att säga på förhand innan allt räknats samman. Man kan titta på anbuden och det är mycket pengar där, men det är vad som till slut står på sista raden som avgör hur arrangemanget går.

Till i år gjorde VMS en hel del investeringar i Gnagaredalen.

– Vi har lite extra utgifter jämfört med föregående år, till exempel har vi hyrt in en storbildsskärm. Utöver det har vi byggt ett nytt speakertorn, satt in värmepumpar, utökat kapaciteten i köket med fler stekbord och diskmaskin med mera. Det är givetvis investeringar för framtiden också, men vi hamnar nog på utgifter runt en miljon för det, säger Roger Karlsson.

Fakta

Här är de fem bilarna som fick flest anbud på sig under veckans gång:

Startnummer 353, torsdag: André Magnusson (Åsele MS), 242 anbud

Startnummer 55, lördag: Gustav Martinsson (Orust BSK), 222 anbud

Startnummer 29, tisdag: Albin Sundlöv (Tjust MK), 203 anbud

Startnummer 993, fredag: Simon Andersson (Ljungby MS), 198 anbud

Startnummer 748, fredag: Göran Larsson (Tidaholms MK), 187 anbud

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt