Annons:

KLUBBEN REDOVISAR MILJONMINUS: ”STÖRSTA JAG HAR VARIT MED OM”

Ekonomiskt blev 2023 inget bra år för Vimmerby MS som redovisar ett minus på 1,3 miljoner kronor. Den största orsaken är att Semesterracets resultat blev betydligt sämre i jämförelse med tidigare år. Foto: Ossian Mathiasson

KLUBBEN REDOVISAR MILJONMINUS: ”STÖRSTA JAG HAR VARIT MED OM”

Ett sportsligt lyckat 2023 kantas av sämre inkomster och större utgifter. Resultatet syns i svart på vitt på nedersta raden. Vimmerby MS gör en förlust på 1,3 miljoner kronor. 
– Största minusresultatet jag har varit med om under min tid som kassör i föreningen, säger Sölve Linderson, kassör i Vimmerby MS.

Annons:

2023 blev inget bra ekonomiskt år för Vimmerby Motorsällskap som redovisar ett minusresultat på 1,3 miljoner kronor.

– Sportsligt har det precis som vanligt gått bra, men ekonomin har varit mörk. Det har varit sämre inkomster och större utgifter. Kioskförsäljningens intäkt har sjunkit till drygt 600 000 kronor på grund av sämre försäljning och högre inköpskostnader och det ska vi försöka få bättre kontroll på i år, säger Sölve Linderson. 

Den största orsaken till underskottet är att resultatet på Semesterracet blev sämre än tidigare år. Det blev förvisso ett plus på 348 392 kronor för Semesterracet, men det är inte i närheten av tidigare upplagor med plus på över miljonen. 

– Det beror framför allt på högre kostnader än vad vi hade räknat med. Strömmen räckte inte till och vi fick hyra in väldigt många elverk. Vi tvingades flytta parkeringar och campingplatser på grund av vattentäkten. Toaletter och duschkabiner blev också dyrare att hyra, säger Sölve Linderson. 

"Allt har blivit dyrare"

Roger Karlsson, avgående ordförande i Vimmerby MS, tvingas också konstatera att Semesterracet står för största ekonomiska tappet 2023. 

– Vi gjorde ett lyft på tävlingen rent organisatoriskt och hade ett jättebra arrangemang, men vi gick på mer kostnader på grund av vattentäkten, elverk och hyrmaterial. Allt har blivit dyrare och vi har inte höjt i samma omfattning som vi skulle behöva göra. Att det skulle bli ett minus i den här omfattningen var inget vi trodde på, säger Roger Karlsson. 

VMS investerade i ny utrustning till köket i logen och i kioskerna och i ett nytt speakertorn på folkracebanan. 

– Gamla speakertornet var både fukt- och mögelskadat och nya speakertornet kostade knappa miljonen. Vår fördel är att vi inte har några lån och när vi har gjort investeringar har vi haft pengar till det, säger Roger Karlsson. 

Thorbjörn Johansson, ny på posten som ordförande i VMS, vill få ordning på den ekonomiska situationen. 

– I år väljer vi att hissa priserna lite grann för att minimera risken för att göra ett nytt minusresultat. Det man också ska säga är att folk har blivit mer ekonomiska och handlar inte lika mycket i kioskerna längre. De har med sig egen mat och dryck till eventen, säger Thorbjörn Johansson. 

VMS får under Semesterracet hjälp av ett flertal lokala föreningar som ansvarar för bland annat städning, kiosk, nattbevakning och entré. 

– Det kan vi inte dra in på. Då kan vi inte arrangera någon tävling, säger Thorbjörn Johansson

Nollbudget för 2024

Många engagerade föreningsmänniskor i VMS har suttit med i arbetet med 2024 års budget. Kassören Sölve Linderson känner sig tillfreds med att lägga en nollbudget och den antogs på torsdagskvällens årsmöte.

– Det är en lång lista med leverantörer kopplade till Semesterracet som vi har gått igenom nu. I år har vi gjort en budget som vi jobbar med på varje sektionsmöte för att vi ska få fullständig kontroll över allting under Semesterracet. Vi har på det stora hela filat på både utgifter och inkomster och lagt det som ett nollresultat. Vi hoppas verkligen att det vänder nu det här året, säger Sölve Linderson.

Thorbjörn Johansson känner att klubben är på väg i rätt riktning. 

– Vi har tittat på ekonomin och hittat massa saker som vi ska ändra på och tar inget för givet längre. Vi har hittat hålen som vi måste täppa igen, säger Thorbjörn Johansson. 

Vad kan du berätta om det?

– Vi måste rätta in oss i ledet, använda sunt förnuft och behöver inte köpa eller hyra in det som är dyrast. Vi måste ha bra koll och vända på pengarna. Ett bra exempel är att man kan köpa en klubba för 50 öre istället för tre kronor. Det är prisbilden på inköpen som vi behöver titta över, säger Thorbjörn Johansson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt