Annons:

Snårig väg fram till segern – Oskar var bäst när det gällde

Hultsfredskillen Oskar Andersson, tävlande för Vimmerby MS, vann första deltävlingen i RallyXNordic efter en väl genomförd final i Värmland. Foto: Privat

Snårig väg fram till segern – Oskar var bäst när det gällde

Oskar Andersson vann den första RallyXNordic-deltävlingen i värmländska Höljes. Efter ett struligt kval funkade allt i semifinalen och finalen. 
– Det är såklart väldigt roligt att vinna första tävlingen på året, säger Hultsfredskillen som tävlar för Vimmerby MS.

Annons:

Under slutdelen av denna vecka har crosskart-föraren Oskar Andersson från Hultsfred varit på plats i Höljes för de två första deltävlingarna i RallyXNordic. 

– Man kan säga att crosskart är som en gokart men att den är rejälare byggd och går på rallycross-banor, säger Oskar Andersson. 

Kedjan gick av i andra kvalet

Årets första tävling, som kördes på torsdagen, blev en fulländad succé trots att det inte började så värst bra i kvalet. 

– Jag skulle säga att jag gjorde ett dåligt kval, sedan var jag revanschsugen och taggad till tusen inför finalerna. Jag tog det rätt lugnt men pushade ändå hårt, säger han och fortsätter: 

– Jag kom trea i första kvalet, kedjan gick av i andra kvalet och jag hade snabbast tid i tredje kvalet om man bortser från tidstillägget som jag fick. 

Vann från sista startposition

Det räckte för att ta en av 18 platser till semifinalerna som var uppdelade med sex ekipage i tre heat. De två främsta förarna i varje heat gick till final och Oskar Andersson kom tvåa från sista startposition. 

– Jag hade ingen rak väg till finalen. Det var mycket strul och jag fick inte riktigt till karten förrän i finalen, säger han. 

Även i finalen fick Oskar Andersson starta längst baki startfältet och det visade sig inte vara någon nackdel.

– Jag höll mig undan smällar och försökte sätta bra varv hela tiden. Det var en förare som körde av och de andra förarna tog jag med hjälp av ”alternativet”. Det är en längre slinga som man måste ta en gång per race och jag fick in den på ett bra ställe. Jag väntade och när jag tog den så kom jag ut som etta. 

Hur var känslan efter segern?

– Det kändes helt fantastiskt. Att få vinna på en VM-bana framför alla VM-förare som kör i rallycross är skitkul. 

Tyngre andra deltävling

I den andra deltävlingen, som också avgjordes i Höljes i Värmland, gick det inte lika bra. Han slutade på 23:e plats och drabbades bland annat av ett hål i motorblocket i lördagens första kvalheat. 

– Detta startfält som är här är nog det bästa vi kommer åt i Sverige. Det är många duktiga förare, bland annat fjolårets vinnare i rallycross-VM och en förare som kör WRC (World Rally Championship). Det var de två första deltävlingarna i RallyXNordic och vi får se hur många deltävlingar det blir. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt