Annons:

  • Frejd upp i totalledning efter imponerande körning i finalstegen

    Martin Frejd från Vimmerby fick kliva högst upp på pallen i helgens SM-deltävling i drifting och är ny totalledare efter två deltävlingar. Foto: Stellner Productions/Pressbild

  • Frejd upp i totalledning efter imponerande körning i finalstegen

    Foto: Stellner Productions/Pressbild

Frejd upp i totalledning efter imponerande körning i finalstegen

Martin Frejd från Vimmerby är ny totalledare i SM-serien i drifting efter att ha vunnit helgens deltävling i Sundsvall. 
– Målsättningen är att vinna SM-serien i år, säger Martin Frejd.

Annons:

Årets säsong av Gatebil Swedish Drift Championship har avverkat två deltävlingar. Den andra deltävlingen för svenska mästerskapet (SM), riksmästerskapet (RM) och juniormästerskapet (JSM) i drifting genomfördes med kval i fredags och stegar i lördags på Sundsvall Raceway. SM har fem deltävlingar medan RM och JSM har fyra deltävlingar under året. 

Tungt kval för Frejd

Martin Frejd från Vimmerby, tävlande för Hultsfred MK, upplevde ett tufft kval med en 28:e plats för att sedan hitta mer rätt i finalstegen. Han körde så pass bra att han klev högst upp på pallen och segrade i säsongens andra deltävling. 

– Det var en mycket rolig helg som började tufft. Vi hade monterat ny bakvagn och stötdämpare inför tävlingen så vi hann inte göra några ordentliga tester inför kvalet. Det var kämpigt att hitta alla zoner på en utmanande bana men det är en bra slinga för att bli en duktig förare, säger Martin Frejd och fortsätter:

– Kvalet gick inget vidare då jag var den enda föraren som fick köra på blött underlag i första kvalrundan innan de sköt upp tävlingen. Det är betydligt mycket enklare att köra på torrt underlag. Andra kvalrundan gick inte heller jättebra så vi kvalade in på 28:e plats. Det är det sämsta kvalresultatet vi har haft någonsin. 

"En lite udda final"

När det väl var dags för lördagens stegfinal visade Martin Frejd klass. Han vann samtliga kamper och tog hem den andra deltävlingen i Sundsvall.

– Vi kom in väldigt bra körningen tidigt efter att ha ändrat vissa inställningar med tanke på ny bakvagn och stötdämpare. När stegen började så släppte allt. Stegen delas upp i två sidor och vi hamnade på sidan med de vassaste förarna i startfältet, säger Martin Frejd. 

Det blev en dramatisk upplösning i finalen där det mesta talade för att Viktor Wettemark skulle ta hem segern. 

– Det blev en lite udda final. Min koppling började slira under första battlen så jag rakkörde i mitten av muren. Han hade stor fördel inför vår andra battle men då rasade hans motor. Med tanke på att han ledde rätt så stort behövde jag bara ta mig runt banan för att vinna.

Deltävling på hemmaplan väntar

Det var Martin Frejds andra driftingseger i karriären och faktum är att Vimmerbykillen är i totalledning med 187 poäng efter två deltävlingar, tolv poäng före tvåan Mathias Johansson i totalställningen. 

– Det känns riktigt bra. Vi är med för att vinna och har fått en bra start. Vårt mål är att ta SM-titeln. 

Den tredje deltävlingen körs på driftingbanan i Hultsfred i slutet av juli. 

– Jag har lagt mycket träningstimmar på banan i Hultsfred men det är många andra förare som tränar där också. 

Fakta

Totalsammanställningen i SM-tävlingen efter två deltävlingar

1) Martin Frejd 187 poäng, 2) Mathias Johansson 175, 3) Andreas Staberg 174, 4) Mikael Johansson 168, 4) Kevin Brunberg 168, 6) Andreas Lilja 151, 7) Philip Ågren 150, 8) Viktor Wettemark 146, 9) Patrik Freij Algar 118, 10) Pontus Hartman 98.

Totalsammanställningen i RM-tävlingen efter två deltävlingar

1) Alfred Grindberg 199 poäng, 2) Andreas Johansson 192, 3) Filip Josefsson 183, 4) Robert Åhäll 165, 5) Albert Ericsson 162, 6) Niclas Andersson 139, 7) Johannes Rydberg 138, 8) Teddi Klang 133, 9) Oscar Lindkvist 123, 10) Joacim Gustavsson 119. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt