Annons:

Därför måste driftingklubben lämna efter säsongen: ”Det är Länsstyrelsens besked

Länsstyrelsen säger nej till drifting på flygplatsen och Hultsfred Airport har valt att inte förlänga kontraktet med Hultsfred MK. Foto: Ossian Mathiasson

Därför måste driftingklubben lämna efter säsongen: ”Det är Länsstyrelsens besked"

Hultsfred MK:s driftingverksamhet på flygplatsen i Hultsfred måste upphöra efter årets säsong. Dan Edlund, en av delägarna och ordförande i Hultsfred Airport, berättar om beslutet. 
– Det stämmer. Länsstyrelsen godkänner inte drifting på flygplatsen längre, säger han. 

Annons:

Hultsfred Drifttrack har varit många driftingförares favoritbana. Nu kommer mardrömsbeskedet om att Hultsfred MK tvingas bort från sitt område på flygplatsen vid årets slut. 

”Det som har nämnts i mejlet är både solcellsanläggningen och Länsstyrelsens åsikter. Vi har inte haft någon dialog då de inte vill prata med oss. Vi har inte fått reda på vad som gäller. Det här med Länsstyrelsen har använts som lite skrämselfaktor i flera år så det har varit svårt att veta hur mycket man ska ta det på allvar. Det finns säkert någon anledning till att de tar beslutet men det är inget som vi har fått någon utförlig förklaring på vad gäller de bakomliggande orsakerna”, säger Linuz Ericsson, som har tongivande roller i Hultsfred MK. 

Vår tidning har i dag varit i kontakt med Dan Edlund, en av fyra delägare och ordförande i Hultsfred Airport, som förklarar varför den lokala klubben måste försvinna efter många framgångsrika år. 

– Verksamheten ligger inom det yttre vattenskyddsområdet. Länsstyrelsen har varit på platsen, inspekterat och noterat att det är gummirester och olja som gör att de inte får bedriva sin verksamhet på flygplatsen längre, säger Dan Edlund och fortsätter: 

– Och med den kommande solcellsparken så passar det inte in med drifting eftersom området blir ianspråktaget. Solcellsparken hamnar lite överallt på flygplatsen så det går inte, helt enkelt. 

"Kan inte göra så mycket åt det"

Länsstyrelsen gjorde kontroller vid driftingbanan i höstas och Hultsfred Airports styrelse fattade i slutet av 2020 det slutgiltiga beslutet om att inte förlänga avtalet med Hultsfred MK. 

– Vi kan inte göra det med tanke på Länsstyrelsens besked. Det kan också bli aktuellt med byggnation av den nya solcellsanläggningen under nästa år och då går det i alla fall inte att ha drifting på området. Så är det, tyvärr. 

Hur känns det att sätta stopp för en klubb som har byggt upp en stark verksamhet och gjort flera satsningar på och runt banan?

– Vi kan inte göra så mycket åt det. Det är som vanligt med alla affärsmässiga beslut som man tar. Det är bara att beklaga att de inte kan fortsätta med verksamheten. 

Det finns med andra ord inget som kan möjliggöra drifting på flygplatsen 2022?

– Nej. Länsstyrelsen har sina idéer och vad ska vi göra? Vi får följa det som Länsstyrelsen säger med att verksamheten ligger inom vattenskyddsområdet. 

"Varit på oss i ett par år"

Flygplatschefen Evert Oscarsson berättar också att Länsstyrelsens hårda miljökrav är förklaringen till att driftingen försvinner från flygplatsen. 

– Vi har det yttre vattenskyddsområdet att förhålla oss till. De har varit på oss i ett par år. När Länsstyrelsen var här sista gången sa de att man inte kan hålla på med drifting längre. Ägarna tog ett styrelsebeslut för över ett halvår sedan om att det blir inget mer. Jag tycker att det är ledsamt i och med att jag har försökt hjälpa och stötta klubben, men nu är det som det är, säger Evert Oscarsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt