Annons:

Dackarna ger tummen upp till nya regler

Tomas Karlsson är positiv till i stort sett alla nya regler för Elitserien i speedway. Foto: Linus Johansson

Dackarna ger tummen upp till nya regler

Tidigare i dag presenterades ett koppel nya regler för svensk seriespeedway. Dackarnas ordförande Tomas Karlsson ser positivt på de flesta förändringarna.

Annons:

Tomas Karlsson sitter med i den arbetsgrupp i ESS som har diskuterat sig fram till hur man vill att de närmaste åren ska se ut när det gäller svensk seriespeedway. ESS har helt enkelt kommit med förslag på ett reglemente, där Svemo sedan har haft sista ordet. 

”Extra krydda”

Vi bad Tomas Karlsson att kommentera de större förändringarna. Att Dackarnas ordförande i det stora hela är nöjd går inte att ta miste på.

En förändring som görs är att heat elva stryks, på så sätt att det inte längre kommer att vara ett så kallat reservheat. Istället kommer även heat 14 att bli ett nomineringsheat. Det innebär också att förare sex och sju i laget bara får tre schemalagda heat.

– Jag tycker att det är jättebra. Visst kan jag tycka att det är synd att ett reservheat försvinner, men att vi återgår till två nomineringsheat är bra. Det ger en extra krydda till matchen och jag hoppas att publiken kommer att gilla det. Sen är det ju så att om reserverna presterar har de också chansen att få mer än tre heat, säger Tomas Karlsson.

Få ned kostnaden

Att gästförarkontrakten försvinner ser han också positivt på.

– Tanken med det är att försöka få ned den totala kostnaden. När klubbar inte kan låsa upp förare, som kanske ändå inte får köra något, så kommer det att finnas fler tillgängliga förare på marknaden. Jag ser positivt på den regeln.

Att inget lag kommer att flyttas ned från Elitserien under säsongerna 2018, 2019 och 2020, åtminstone inte på sportsliga grunder, är också rätt beslut, tycker Tomas Karlsson.

– Personligen är jag i grunden inte för en stängd liga. Men som speedwayen ser ut i dag och där vinnaren i Allsvenskan har tackat nej till Elitserien de senaste åren så känns det som rätt väg att gå.

Finns det inte risk för fler budgetmatcher med en stängd liga?

– Det finns ett golvsnitt att ta hänsyn till. Jag tycker inte att det här ska behöva innebära budgetmatcher. Ingen tjänar på att det blir ojämna matcher.

Ingen förändring

Något som Tomas Karlsson däremot är frågande till är att snittrabatten för svensklicensierade juniorer försvinner.

– Det kan jag tycka är synd. Den regeln vet jag inte om vi har diskuterat överhuvudtaget utan det är nog Svemos eget beslut, säger Tomas Karlsson.

När det gäller krav på antal svensklicensierade förare i startsjuan verkar det inte bli någon förändring jämfört med i år.

– Från Dackarnas sida vill vi höja upp det till tre svenska förare i laguppställningen. Men vi har inte diskuterat det närmare i ESS så det är nog två som gäller även nästa säsong.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt