Annons:

Ljung inför det heta derbyt: ”Visade tillräckligt förra året”

Peter Ljung och Rune Holta får nyckelroller i Dackarnas bortamatch mot Elit Vetlanda. Foto: Linus Johansson

Ljung inför det heta derbyt: ”Visade tillräckligt förra året”

På tisdag kväll kommer Peter Ljung hem till Vetlanda Motorstadion. Den här gången i Dackarnas väst. Men någon revanschlusta efter höstens uppbrott säger han sig inte känna. – Jag visade tillräckligt för dem förra året, säger Peter Ljung.

Annons:

Peter Ljung gjorde ett mycket bra 2015. Han höjde sitt snitt i Elitserien. Trots det fick han inget nytt kontrakt med moderklubben. Hans snitt ansågs vara för högt. Ett beslut som Peter Ljung kritiserade stenhårt. Nu kommer han istället tillbaka till motorstadion i Vetlanda i Dackarnas väst.

Hur är känslan inför matchen?

– Det ska bli kul. Jag brukar tycka att det är roligt att åka i Vetlanda. Det är en bana jag alltid har trivts på. Förutsättningarna för att jag ska göra mott är goda.

Har du någon kontakt med personerna runt klubben i dag?

– Nej, det är rätt lugnt med den biten, skrattar Peter Ljung.

Exakt lika

Han säger sig inte heller känna av någon revanschlusta inför matchen.

– Det är klart att jag alltid vill göra bra ifrån mig. Både kompisar och sponsorer kommer att vara där. Men det är inget extra med tanke på vad som hände i höstas. Jag visade tillräckligt för Vetlanda förra året.

Smålandsderbyt är av mycket stor vikt för tabellen. Både Dackarna och Elit Vetlanda står på sju poäng och har exakt samma förarkvot. Laget som vinner hakar på allvar på i kampen om en slutspelsplats. Matchen i Målilla tidigare under säsongen vann Elit Vetlanda med 47-43 och därmed har hemmalaget fyra poäng att gå på i kampen om bonuspoängen.

– Får vi till det i den här matchen blir det ett helt annat läge i tabellen. Skulle vi däremot förlora ser det mörkt ut, konstaterar Peter Ljung.

”Väldigt ihåligt”

Det är enkelt att konstatera att derbylagen är byggda på helt olika vis. Dackarna litar till jämnheten. Elit Vetlanda litar till stjärntrion Tai Woffinden, Bartosz Zmarzlik och Emil Sayfutdinov.

– Tidigare har Vetlanda varit starka rakt igenom, men nu är det inte så. Jag tycker att deras lagbygge är väldigt ihåligt.

På papperet känns det som att matchen kan gå åt vilket håll som helst. Samtidigt brukar bortalaget ofta ha problem i Vetlanda. Kanske har Dackarna ett, eller flera, trumf på handen den här gången. Både Peter Ljung och Rune Holta är något av experter på Vetlandaovalen efter att ha haft den som hemmabana i många år.

– Jag har åkt så mycket i Vetlanda att banan inte ska sätta några käppar i hjulet. Det känns rätt tryggt att komma dit. Det tror jag att Rune tycker också.

Rätt drev

Peter Ljung vet vad som krävs för en lyckad tävling för Dackarnas del.

– Vi får inte låta dem ta greppet direkt. Det är ofta det som händer i Vetlanda, att de glider ifrån till en ledning med åtta till tio poäng direkt. Sen måste vi hantera starten på rätt sätt, det är mjukt och cykeln sjunker ner.

Vad kommer du att säga till dina lagkamrater?

– Jag kommer se till att de har rätt drev. Det är också viktigt att vi åker rätt på banan. Start och första varvet är viktigt överallt, men i Vetlanda är det ännu mer utslagsgivande. Hamnar du i sprutet kan du vara avhängd direkt. En nyckel till ett lyckat resultat är att inte sätta sig i den situationen. Spontant tycker jag att vi har förare som ska kunna leverera på den banan, säger Peter Ljung.

Fakta

Derbylagen:

Elit Vetlanda: 1) Bartosz Zmarzlik, 2) Tobiasz Musielak, 3) Emil Sayfutdinov, 4) Oliver Berntzon, 5) Tai Woffinden, 6) Ricky Kling, 7) Kenny Wennerstam.

Dackarna: 1) Maciej Janowski, 2) Kacper Gomolski, 3) Patryk Dudek, 4) Rune Holta, 5) Peter Ljung, 6) Magnus Karlsson, 7) Mikael Max.

Fråga

Hur går det för Peter Ljung i derbyt mellan Elit Vetlanda och Dackarna?

Han tar full pott. Ljung kommer att vara kung!
Kanske inte kung, men en tvåsiffrig poängskörd blir det i alla fall.
Han kommer att göra en medioker insats.
Kung? Han kommer inte att ta en poäng!
Rösta Se resultat

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt