Annons:

Jens Stenman (V): Har Pelarne hamnat i malpåse?

Vi kunde för en tid sedan läsa om Pelarneföreningarnas ”kravlista” för att ta över Pelarne skola. Bland annat finns en punkt om konvertering från olja till bergvärme för ca 710 000 kronor, varav hälften kan betalas genom bidrag från Boverket.

Annons:

Ett villkor från Boverket är att kommunen betalar minst en tredjedel av den kostnaden. Föreningarna själva hoppas på hälften. På papperet ser det ut som en kostnad för kommunen om 350 000 kronor.

Men riktigt så enkelt är det inte. Byggnaden kostar där den står också. Efter en tids väntan på svar från kommunen har följande siffror presenterats för vad det kostar att ha fastigheten i ”malpåse” under ett år.

Sophämtning: 7 590 kronor
Serviceavtal fastigheter: 2 770 kronor
Fastighetsskötsel: 66 530 kronor
El: 22 920 kronor
Eldningsolja: 54 030 kronor
Vatten och avlopp: 2 260 kronor
Försäkringspremier: 7 080 kronor
Larm och bevakning: 5 580 kronor

Summa: 168 760 kronor per år.

Det här är siffror hämtade från budget.

Sifforna i ”verkligheten” kan avvika. Särskilt oljeförbrukningen och kostnaden för den är en känslig punkt. Jag har bett om siffror för vad oljan kostade första kvartalet 2017, men ännu inte fått svar.

Enligt andra källor kan kostnaden för olja vara avsevärt högre än vad som anges i budgetens siffror, men i väntan på mer precisa uppgifter ska jag använda budgetens antagna värde.

 Står köparna i kö?

Skolan kostar alltså kommunen nästan 170 000 kronor per år bara där den står!

Skolbyggnader kan vara notoriskt svåra att sälja. Hur lång tid tog det för Locknevi skola? Var det åtta år? Hur lång tid det tar för Pelarne är det förstås ingen som vet. Kanske står köparna i kö redan idag?

Men faktum är att det kan vara direkt lönsamt för kommunen att byta värmesystem nu och låta Pelarneföreningarna få sin lokal för framtida utveckling omedelbart, om det tar mer än två år att lyckas sälja byggnaden.

Det är bra för såväl Pelarne som för kommunen och dessutom för miljön.

Hur lång tid tror du att det tar att sälja Pelarne skola?

Jens af Ekenstam Stenman (v)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt