Annons:

Välkomna på studiebesök i Pelarne skola politiker!

Pelarne Hembygdsförening bjuder in politiker till att besöka Pelarne skola. Foto: Vimmerby kommun

Välkomna på studiebesök i Pelarne skola politiker!

Sedan en tid tillbaka har Kommunstyrelsen i Vimmerby beslutat att skolbyggnaden i Pelarne skall säljas. För att komma runt frågan med Pelarnebornas samlingslokaler har man i efterhand erbjudit Hembygdsföreningen att köpa den för en krona. Vid nedläggningen av skolans verksamhet liksom nu, har besluten forcerats fram ur ett undermåligt faktaunderlag och utan tanke på dialog med ortens befolkning.

Annons:

Pelarne skola invigdes 1949 efter att den gamla skolan brunnit. Byggnaden är i gott skick och väl underhållen och har en fin gymnastiksal som byggdes bara några år innan skolan lades ner. Det finns stora utrymmen för matsal tillika samlingslokal och ett väl fungerande kök där det investerats i bra ventilation och utrustning.

Tre stora, ljusa o luftiga skolsalar, slöjdsal och personalutrymmen. En mycket välfungerande skolbyggnad med ett fantastiskt läge, som är en stor tillgång för Vimmerby Kommun och för Pelarnebygden.

 Offert på hälften

Skolan eldas fortfarande med olja, men kan lätt konverteras till bergvärme. Hembygdsföreningen har offerter från lokala välrenommerat företag på under 600,000:- vilket är hälften av vad kommunen angivit.

Vimmerby Kommun är känd för sin stora och livskraftiga landsbygd. En landsbygd där hälften av kommunens invånare bor o verkar. Centralisering och stordrift är därför främmande begrepp som ej hör hemma här. I kommunen har man genom åren haft en god tradition av samförstånd mellan olika politiska partier. Ett samförstånd där man insett vikten att hålla ihop stad och landsbygd, att vi behöver varandra.

 Beslut har forcerats fram

När det gäller Pelarne skola har det mesta tyvärr gått fel. Snabba beslut har forcerats fram. Troligen har många av beslutande politiker aldrig varit i Pelarne och sett hela skolbyggnaden. Frågan om Pelarne skola är för stor för att hastas fram.

Låt oss i bästa samförstånd ta fram väl underbyggda fakta. Låt oss ej slösa bort den otroligt stora resurs som Pelarne skola utgör för Vimmerby kommun. Fina lokaler som är färdiga att tas i bruk.

Vi vill därför bjuda in samtliga berörda politiker för att besöka och gå igenom skolan innan Ni fattar vidare beslut.

Styrelsen för Pelarne Hembygdförening

Arbetsgruppen Träffpunkt Pelarne

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt